Keresztszemes hímzés alapok - keretezés jelentősége | Foltvarázs keresztszemes - kézimunka webáruház - keresztszemes készletek, foltvarrás, szalaghímzés, leírások, miták
kapcsolat@foltvarazs.hu
+36 20 272 1499

Hasznos oldalak

Keresztszemesek keretezése

Amikor egy-egy keresztszemes hímzés elkészül, sokszor gondolkodom el azon, hogyan is mutassam be azt.  Ennek a legegyszerűbb módja általában a bekeretezés képként, de készülhet belőle párna, pólóra dísz, vagy esetleg másképpen díszítés, például karácsonyfadísz, vagy képeslap.

Mire azonban minden esetben ügyelni kell, az a kézimunkák előkészítése a bemutatásra.  Az elkészült hímzést minden esetben mosd ki és vasald ki, mielőtt azt a keretezőhöz vinnéd, vagy saját magad kezdenél a keretezéshez.

.

Ami a különböző keretezési módokat illeti, még mindig a legnépszerűbb, és legelterjedtebb a hagyományos keretekkel történő keretezés.

Ugyanaz a keret is tud másként mutatni egy egy keresztszemes kép körül.Nézd csak!

.

.

Ha a képedet keretezőhöz viszed, ügyelj arra, hogy a kép kerete harmonizáljon a képpel, lehetőleg legyen benne sok olyan árnyalat, amit a kép is tartalmaz.  A keret méretének kiválasztásakor pedig arra ügyelj, hogy a keret ne legyen túl nagy, de ne ne is nyomja el a hímzést. Fontos, hogy a keret a munka kihangsúlyozására szolgál és nem a keret a “főszereplő”-je az alkotásodnak.

.

Papírkerettel, vagy nélküle?

Ezt a két keresztszemest én már kétszer is kihímeztem, és a két alkalommal két különböző keretezési módot választottam a keresztszemes képek bemutatására.  Első alkalommal csupán egy egyszerű keret került nem túl távol a hímzés körvonalától, második alkalommal azonban nagyobb helyet hagyva, két paszpartu keretébe egy hangsúlyosabb keretbe került a hímzés.   Mindkét megoldásnak más és más lett a hatása. (Az első képet választottuk arra, hogy a saját szobánkat díszítse, míg a második kép egy gyermekorvosi rendelő falán díszeleg azóta.)

.

keresztszemesek-keretezese_papirkeret-nelkul

.

keresztszemesek-keretezese_papirkerettel

.

Ugyanígy papírkerettel és nélküle is bekeretezésre került ez a sárga rózsa is.

Keresztszemesek keretezése Keresztszemesek keretezése

Több keresztszemessel hímzett képet is lehet ugyanabba a keretbe beletenni, ilyenkor minden esetben érdemes a papírkeret (paszpartu) is használni.  Íme erre is két példa:

.

keresztszemesek-keretezese_tobb-kep-egy-keretben2

.

keresztszemesek-keretezese_tobb-kep-egy-keretben2

.

Mutattam már, hogy azonos kerettel más és más hatása lehet két különböző képnek, vagy másként mutat a papírkeret használatával és nélküle.  Most azonban két olyan képet mutatok, ahol maga a kép ugyanaz, csak a kerete készült más léccel:

.

.

Keretezés flexibilis rámával

.

Több keresztszemes kézimunka készlethez is csomagolnak flexibilis rámát, amivel az elkészült képeket egyszerűen be lehet keretezni.  Tulajdonképpen ebben az esetben ha jól eltalálod a kép közepét a minta hímzésekor, a hímzés elkészülte után már ki sem kell venni a képet a keretből, ha az nem koszolódik el a hímzés során.

Érdemes az elkészült kép hátulján a kongré vagy a vászon széleit rövidre vágni, de más teendő nincs igazán ezekkel a képekkel.

.

A kávéidő keresztszemes készletet ide kattintva megvásárolhatod. Az eper jam keresztszemes készletet ide kattintva megvásárolhatod. A Micimackó mézzel keresztszemes készletet ide kattintva megvásárolhatod.

.

Véleményem szerint egy-egy léc, vagy paszpartu kiválasztásánál nincs jó vagy rossz megoldás, mindenkinek a saját ízlése (és pénztárcája) alapján kell kiválasztania azt a megoldást, ami a legközelebb esik az elképzeléseihez.

.

A képeidet azonban nem csak keretezőnél kereteztetheted be, előre megvásárolt keretbe, vagy saját készítésűbe is remekül mutatnak a munkák.

Amire a saját keretezéskor ügyelned kell:

A kép keretébe szabj le mindig egy beleillő vastagabb anyagot (ha nem kaptál volna a kerethez), például kartonból.  Igazítsd erre a kivarrt vásznat és óvatosan hajtsd hátra az anyagot a hátuljára.  Ellenőrizd még egyszer, hogy a kartonon a megfelelő helyre essen a minta, nehogy véletlenül elcsavarodjon, elcsússzon az egyik irányba.

A hátrahajló részeket egy erősebb fonallal varrd össze függőlegesen és vízszintesen is, hogy stabilan feszüljön az anyag a kemény alapra.

Ekkor már könnyedén bele tudod helyezni a keretbe.  Ha hagysz előtte üveget is, a kézimunka belehelyezése előtt az üveg belső oldalát feltétlenül tisztítsd meg.

.

Keretezés saját kezűleg Keretezés saját kezűleg

.

A házilagos keretezés még egy módja, amikor a kihímzett kész képet nem keretbe, hanem keretre feszíted ki. ilyenkor egy tűzőgép segítségével könnyedén egy fa keretre tudod illeszteni a művedet.

Itt is ügyelj azonban arra, hogy a kép keretre feszítésekor a minta ne csússzon el egyik irányba sem.

.

Keretezés saját kezűleg Keretezés saját kezűleg

.

Képek keretezése textillel

.

A hagyományos keretbe történő illesztésen kívül a képeidet stílusosan textilekkel is keretezheted.  Ekkor a kihímzett képhez válassz különböző textileket, ami akár maradék anyag is lehet és azokat egy vagy több keretként varrd a keresztszemes köré.

Fontos, hogy mielőtt az eltérő színű textileket a hímzésedhez varrod, győződj meg arról, hogy azok nem eresztik-e a színüket. Nagy bosszúság ugyanis, ha az első mosás alkalmával elszíneződik a sok órán át hímzett képed.

Minden egyes anyag képhez varrása után a varrásokat vasald le, mert csak így lesz szép a következő, merőleges varrás.

Amikor a kép eleje elkészül, szabd le a kép hátlapjául szolgáló anyagot is, és színüket összefordítva egy kis rést hagyva varrd kötve az anyagot.  A kis résen keresztül ki tudod fordítani a képet és itt tudod a belső tömő részt is a képhez illeszteni.  A varrások mentén még egyszer tűzd le a három téteget és a nyílás bevarrása után már csak a gyönyörködés van hátra!

Ügyelj arra, hogy a hátoldal hozzáillesztésénél ne maradjon ki a felfüggesztéshez szükséges akasztó, vagy rúd helye sem.
.

Keresztszemes képek keretezése textillelKeresztszemes képek keretezése textillel Keresztszemes képek keretezése textillel
Keresztszemes képek keretezése textillel Keresztszemes képek keretezése textillel

.

Amikor keret nélkül is keretet kap a kép

.

Abban az esetben, ha a szalagra varrt kép mögé egy másik textil anyag kerül, nincs szükség külön keretezésre, a hímzett rész mégis keretezettnek és mutatósnak tűnik:

.

Keresztszemesek keretezése egyszerűen

.

Mezőné I. Eszter
.
Tovább a keresztszemes alapokhoz >>

Tovább a keresztszemes készletekhez >>
.

Te hogyan keretezed a képeidet?  Mondd el itt:

Már 27 hozzászólás van:

 1. Csilla
  2009. február 15.

  Szia Eszter!
  Én még csak textillel kereteztem eddig keresztszemes képet, mert többnyire teritőket készítettem ezzel a technikával. Készülök hímezni pár képet amit hagyományosan keretbe szeretnék tenni majd. Most, hogy szokás, tesznek üveget vagy nem a keretbe a kép elé? Ha nem tesznek, hogyan tisztitható a kép, hisz így piszkolódik? Nagyon szépek azok a képek ahol több képt van paszpartuval, nagyon megragadott. Persze a többi is, de ez varázslatos. Ez a zöld kép, ahol egy margarétás csík van szalagra hímezve, hogyan készült, filc a zöld anyag? Köszi a válaszokat. Csilla

 2. Csilla
  2009. február 15.

  Most olvastam máshol az oldaladon, hogy Te rakatsz többnyire üveget a munkák elé. Na kiváncsi leszek kapok-e itt (Románia – Szatmárnémeti) ilyen üveget…

 3. Eszter
  2009. február 15.

  Szia Csilla!
  Bár a “hagyomány” azt diktálja, hogy szebb a kép üveg nélkül, s ezt el is ismerem, én mégis védem a portók, kosztól a keresztszemeseimet.
  A képek elé csillogás-mentes üveget teszek, így nem is igazán látszik, hogy előtte van. Van az üvegnek még egy fajtája, az ún.: múzeumüveg, ami még kevésbé csillog, azonban a keretezés számlája ez esetben magasabbra rúg.

  Paszpartu többnyire feldobja a képet, van, hogy csak egyet, van hogy többet is érdemes a kép mellé tenni, ezt mindig a kép és a keret dönti el. Általános megáldás nincs rá. Ráadásul van, akinek a két paszpartu tetszik jobban, és van, aki az egyszerűbb keretet kedveli.

  A zöld anyag az filc, és a szalag csak a tetején van rávarrva. A filcet így lehet kapni, virágokkal lukasztva.

  Szerintem üveget kapsz Romániában is nagyobb keretezőknél. Ha itt van, biztosan van a határ másik oldalán is, csak eddig még nem volt szükséged rá, így nem kerested. 🙂

  Milyen képet tervezel varrni?

  Üdv.

  M.I.Eszter

 4. Szekeres Kata
  2009. február 26.

  Eszter!
  Gyönyörű az összes munkád. Én is szívesen keresztszemezek, de eddig csak ún. 14-es aidára hímezte, annak tudom az “átszámítását”. Van olyan táblázatod, hogy 1 cm-en hány öltés van bizonyos anyagoknál? Várnám ezzel kapcsolatban a tanácsod.
  Üdv. Kata

 5. Eszter
  2009. február 26.

  Kedves Kata!

  Az aida száma azt jelzi, hogy egy inchben (2,54 cm) hány öltés van.

  11 HPI aida esetében 10 cm anyagszélességre 43 öltés jut,
  14 HPI aida esetében 10 cm anyagszélességre 55 öltés jut,
  16 HPI aida esetében 10 cm anyagszélességre 63 öltés jut,
  18 HPI aida esetében 10 cm anyagszélességre 71 öltés jut,
  .
  28 HPI hímzővászon esetében 10 cm széles anyagra 55 öltés,
  32 HPI hímzővászon esetében 10 cm széles anyagra 63 öltés jut.

  M.I.Eszter

 6. Szekeres Kata
  2009. február 27.

  Nagyon köszönöm a gyors válaszod.

 7. Csilla
  2009. március 6.

  Szia!
  Köszi a választ. Többféle is van terveben, de legközelebb szerintem egy magasságmérőt fogok hímezni.

 8. Noémi
  2009. március 12.

  Szia!
  Most lettem kész egy “Oriental Elephant” hímzéssel, nagyon szép, csak nagyon nehéz volt. Első munka, ehhez képest félkeresztöltéses (így hívják), nagyon apró öltések, kisbaba mellett 4 hónaba telt, míg megcsináltam, pedig kb 10×10 cm az egész. Viszont az a gondom, hogy előtte a szélét beszegtem, hogy ne bomoljon és nagyon a szegés mentén kezdtem el a hímzést. Most ezért kvázi az anyag sarkában van a minta, ami nem gond, mert körbe lehet vágni, de a szegés szerintem akadályozza a keretezést. Bontsam fel? Vagy mit csináljak? Kérlek, ha tudj, gyorsan válaszolj, holnapra kellene már bekereteznem…Köszi!

 9. Eszter
  2009. március 12.

  Szia Noémi!

  Két dolgot tudsz most már csinálni.
  Óvatosan kibontod a szegést, és megpróbálod egyenletesre vasalni, és így vinni a keretezőhöz.
  Vagy szegsz mellé egy harmonizáló színű más textilt.

  A keretező pedig tehet a minta köré szorosan paszpartut, ami elfedi azt, hogy a minta nem az anyag közepén van.

  A következő hímzésedet kezd a kapott anyag közepén, így ezt a kellemetlenséget el tudod majd kerülni.

  Egyébként pedig gratulálok az első munkádhoz.

  Üdv.
  M.I.Eszter

 10. Noémi
  2009. március 20.

  Szia!

  Köszi a választ! Kibontottam végül.
  Lett paszpartu is, meg szép keret, nagyon jól néz ki!

 11. Eszter
  2009. március 20.

  Noémi!
  Örülök, hogy végül sikerült szépen befejezni.
  M.I.Eszter

 12. Eszti77.
  2009. május 27.

  Kedves Eszter!
  Gyönyörűek a munkáid! Nagyon sok ihletet merítek belőlük.
  Nagyon érdekelne hogyan lehet keresztszemest rádolgozni pólóra? vagy más egyéb ruhadarabra, nem úgy hogy csak simán rávarrom? hanem mintha maga a ruha lenne hímezve, olyat olvastam hogy összefogni a pólót és az aidát a hímzésnél az aida adja meg az “térképet” majd ha végeztünk szálanként kíhúzni az aidát és a kész hímzés a pólón marad.
  Tudnál erről többet írni? nagyon nehéz?
  Köszönöm gyors válaszod
  Üdvözlettel
  Eszti

 13. Eszter
  2009. május 29.

  Eszti!

  Pólóra varrni úgy tudsz, ahogy írtad. Ráférceled a kongrét, vagy valami laza szövésű. de számolható szálú anyagot a pólóra. Nagyon kell ügyelni arra, hogy a segédanyagbe ne ölts bele. AMikor kész a hímzés, akkor a kongré szálait egyesével ki tudod húzni. Nagy mintáknál szerintem nem működik.

  Azonban van egy új módszer is erre. Az egyik cég elkészített egy olyan anyagot, amit én “illanó-kongrénak” neveztem el. Ugyanúgy rá kell ezt is fércelni a hímzendő anyagra, majd a hímzés elkészülte után kimosható. Egyszerűen felolvad a vízben. Ez már nagyobb mintákhoz is használható.

  Hamarosan nálunk is kapható lesz ez a segédeszköz.

  Remélem, tudtam segíteni.

  Üdv.

  Eszter

 14. Eszter
  2009. május 30.

  Szia Eszter!
  Gratulálok ezek a nagyon szép oldalhoz! Nagyon tetszik, sok érdekességet találtam itt! Én is nagyon szeretek varrogatni, már ha jut időm a kisfiam mellett:)
  Szeretnék neki csinálni egy tornazsákot vagy valami hasonlót, amibe bele tudnám hímezni a nevét, vagy valami kedvenc mesefiguráját, csak még nem tudom, hogy hogyan kezdjek hozzá, nem igazán értek a zsákvarráshoz. Ha tudnál nekem valamiben segíteni megköszönném, addig is varrom a nagyon szép esküvői keresztszemes készletemet, amit már 5.-jére kell kivarrnom, már lassan csukott szemmel is ki tudom varrni!
  Eszter

 15. Eszter
  2009. június 3.

  Szia Eszter!

  Rajzolok, és mutatom hamarosan.

  M.I.Eszter

 16. Kriszta
  2009. június 3.

  Szeretnék beszerezni egy “hóbagoly”-t, vagy “fülesbagoly”-t ábrázozó,keresztszemesen hímezhető faliképet. Tud valaki segíteni? köszi Kriszta

 17. Eszter
  2009. június 9.

  Kriszta,
  Baglyokat ábrázoló keresztszemes készleteket ilyeneket tudok Neked ajánlani:


  .

  .

  .

  .
  M.I.Eszter

 18. Móri Erika
  2009. június 26.

  Kedves Eszter!
  Csodálatos az oldalad és a kézimunkáid! Gratulálok!
  Keresek olyan keresztszemes vagy gobelin képet, amivel az újszülöttet és édesanyját köszönthetjük, amikor hazaérkeznek a kórházból.
  Novemberre várjuk második unokánkat, addigra szeretném kivarrni
  Tudnál segíteni?
  Előre is köszönöm:
  Móriné Erika

 19. Eszter
  2009. június 28.

  Kedves Erika!

  Először is hadd gratuláljak családotok bővüléséhez.

  Néhány keresztszemes készletet mutatok most Neked, amelyek szerintem alkalmasak az újszülött fogadására és még idő is van bővel, hogy azokat kihímzed.

  Ez a Lanarte keresztszemes (Bobby) csupán néhány finom szín használatával örökemlék marad.

  Ez az édesen szunyókáló maci mosolygásra késztet.

  Ez a játékos medve pedig szintém mosolyt csal az arcokra.

  A pancsoló maci mellé a születési dátumés a név ki kifér, és az alábbi száradó maci is bohókás köszöntő lehet:

  Erre a linkre kattintva pedig sok másik mintát is találhatsz még.
  A képekre kattintva a keresztszemsek részleteivel is megismerkedhetsz.

  Ha mégis valamilyen más figurás elképzelésed van, írd meg, hátha abban is tudok segíteni!

  M.I.Eszter

 20. enigma50
  2010. február 16.

  Kedves Eszter! Szeretném itt elmondani a kézimunkát kedvelőknek a saját módszeremet, mely igen bevált. Én a kész keresztszemes kézimunkát – amit be szeretnék keretezni – nem csak kimosom, hanem ki is keményítem, amúgy az anyukám módszerével.Jó erős keményítőt főzök, 15-20 percig hasgyom benne a kézimunkát hogy megszívja magát a keményítővel és csak enyhén csavarom ki. Formára igazítva szárítom és enyhe nedves állapotban vasalom ki, vasalóruhán keresztül. Ez a módszer akkor is nagyon hasznos, ha nincs előtte üveg, mert a keményítő védi a munkát a portól.
  Ha kivasaltam, legtöbbször még vetexel is bevasalom a hátoldalát, amivel tovább keményítem és igy nagyon könnyű a keretbe tenni, csak körbe kell vágni a megfelelő méretre, nem szálalódik.
  Olcsó keret-tipp: én a szászforintos boltokban mindig körülnézek, ahol különböző dekorképeket lehet kapni. Néha nagyon klassz rámával, van klasszikus, van modernebb, de giccses is, ettől óvakodni kell. De ezek nagyon olcsók és nagyon egyszerűen “kibelezhetőek” és üveggel együtt is csak 300-1000 forintba kerülnek.
  Remélem hasznát veszitek. Majd megírjátok ide?
  üdv: enigma

 21. Gólyáné Judit
  2011. január 20.

  Köszönöm a sok hasznos tanácsot.
  Nagyon szeretem a keresztszemeseket csinálni.
  Nagyon szépek a képek.

 22. nikolett20
  2011. január 24.

  Kedves Eszter!
  Érdeklődnék, hogy mikortól lesznek kaphatóak a húsvéti dekorációs alapanyagok.
  Rico 45. újságjában láttam fából készült kereteket,aminek a közepén keresztszemes kép volt,és ez tojásfára volt felakasztva. A kérdésem az lenne,lesz e ilyen jellegű kereted?
  Válaszodat előre is köszönöm
  Niki

 23. Eszter
  2011. január 26.

  Kedves Judit, Köszönjük a dícséreteket.

  Niki, a 45 füzet kereteit tudomásom szerint már nem gyártják, tavaszra dekorációnak bannertartóink lesznek előre láthatóan.

  M.I.Eszter

 24. csunmej
  2011. február 25.

  Kedves Enigma!

  Az én keretezőm rosszul van a keményített daraboktól, mondván, hogy ha betonbiztos, akkor nem tudja kartonra feszíteni, ezért csak mosva és vasalva kéri a munkát. Szóval ilyen is van. 🙂

 25. zsuzsa55
  2011. március 4.

  Kedves Eszter!
  Tapasztalatom szerint a kongréra hímezett képet remekül rá lehet feszíteni egy vastag karton lapra úgy, hogy a lapot ragasztó stifttel kenjük be. Ha erre rávasalunk ruhán keresztül gőzölős vasalóval egy réteg vékony lefűzhető PVC dossziét, akkor egy paszpartu felső keretet ráragasztva és 1 éjszakára lepréseve kiváló keretezett, fóliázott képet készíthetünk. A kézimunka legyen kisebb, mi8nt az alapkarton és akkor a keretleppal kiválóan összeragad. Iskolában tanítok, ahol kis pénzből kell mutatós dolgokat csinálni, nagyon bevált nekem. A keret és az alapkarton közé ragaszthatunk hímzőfonalból hurkot is és akkor fel is lehet akasztani,
  Üdvözlettel: zsuzsa55

 26. Bea
  2013. január 28.

  sziasztok,
  kész lett első xszemes művem, egy falióra lett, tudtok vmit ajánlani itthoni saját keretezésre hogy hogy csináljam hogy az óraszerkezet is jól megmaradjon rajta? én keretre feszíteném és az óra szerkezetet kétoldalú öntapadóval rögzíteném, szerintetek így lehetséges lenne megoldani ? köszi,Bea

 27. Adri
  2014. október 14.

  Kedves Eszter!

  Tanácsot szeretnék kérni, ugyanis hosszú hónapok munkájával színtartósnak hitt fonalakból hímzett képemet mosáskor egy-két foltban elszínezte egy bordó és egy zöld színű fonal. Most nagyon el vagyok keseredve, mert rengeteget dolgoztam vele és nem tudom, hogy tüntethetném el a foltokat. Tudnál valamit javasolni?
  Köszönettel,
  Adri

 Ez a weboldal u.n. sütiket (cookie) használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás