foltvarrással kapcsolatos kérdések, problémák és válaszok | Foltvarázs keresztszemes - kézimunka webáruház - keresztszemes készletek, foltvarrás, szalaghímzés, leírások, miták
kapcsolat@foltvarazs.hu
+36 20 272 1499

Hasznos oldalak

Foltvarrással kapcsolatos kérdések – válaszok

Ezen az oldalon a foltvarrással kapcsolatosan felmerült kérdéseidre szeretnék válaszolni. Tedd fel Te is nyugodtan a kérdéseidet, hamarosan írom rá a válaszokat.

Ne feledd! Nincs rossz, vagy buta kérdés!

Mindenki elkezdte valahogyan a foltvarrást, van aki egyből egy nagy takaróval, van aki csak apróságokkal próbálkozva, de mindenkiben szinte azonos problémák merültek fel a munkák készítése közben.

Ezért ne habozz, kérdezz most!

M.I.Eszter

Már 120 hozzászólás van:

 1. Ilona
  2009. január 7.

  Kedves Eszter!
  Én mindent szívesen látnék, ami a foltvárrás alapjait bemutatja, hiszen teljesen kezdő vagyok. Az egész onnan indult, hogy találtam az interneten különböző oldalakat, ahol foltvarrók munkáit láttam. Hát, jött a fertőzés! Több könyvet beszereztem, karácsonyra véletlenül (????) kezdő csomagot és néhány gyönyörű anyagot kaptam! De még nem voltam elég bátor, hogy nekivágjak. Félek, hogy elrontom, nem sikerül (természetesen nem 2x2m-es ágytakaróval akarom kezdeni), ha ügyetlenkedek, mert az alapok hiányoznak….
  Pedig már nagyon szeretnék ALKOTNI!!
  A TE munkáidat látva csodálatot érzek, felnézek a tehetségedre, a hozzáértésedre! Valamennyi munkádat nagyon ötletesnek, igazán szemet gyönyörködtetőnek találom.
  Tehát bármit felteszel erre az oldalra, én biztosan hűséges látogató leszek!
  Üdvözlettel:
  Ilona

 2. Eszter
  2009. január 7.

  Kedves Ilona!
  A foltvarrós alapok is hamarosan feltöltésre kerülnek.
  A leírások tervét már láthatod a “Foltvarrás alapok” menüpont alatt.
  Ezen kívül egy-egy blokk, vagy technika leírását is tervezem kb havi rendszerességgel.
  M.i.Eszter

 3. forrone czar erzsebet
  2009. január 23.

  Kedves Eszter!
  Nagyon szivesen nézegetem, olvasgatom a honlapodat, minden érdekel, mert mindegyiket müvelem is, bár sokkal szerényebb méretekben és minőségben mint Te, mert ezzel is csak azt érem el, hogy még kevesebb időm marad a tényleges munkára, varrásra, de nagyon örülök, hogy rátaláltam, majd megpróbálom megtalálni a megfelelő egyensulyt.
  Köszönöm: Erzsi

 4. Éva
  2009. március 6.

  Kedves Eszter!
  Én is szívesen és csodálattal olvasgatom, nézegetem munkáidat és nagyon örülök annak, hogy a foltvarrás alapjait, történatét bamutatod. Mindenesetre azért szeretném felhívni azoknak a figyelmét akik minden “előképzés” nélkül akarnak nekifogni a foltvarrásnak, hogy nem ártana egy kezdő tanfolyamra beiratkozni, hogy sok olyan fogást, apró mödszert megtanuljanak ami se a könyvekben, se a legjobb szándékú internetes megjelenésben nincs benne. Ha tanfolyamra nincs möd akkor érdemes keresni olyan foltvarró csoportot ahol szívesen látják és segítik az elindulást. A mi csoportunk a Wekerle Gyermekházban működik és nálunk is van olyan társunk akinek mi segítünk a kezdő lépésekben. Csak ennyit szerettem volna elmondani, jó öltögetést kívánok szeretettel Éva

 5. Eszter
  2009. március 6.

  Kedves Éva!
  A személyes bemutatás nem pótolható fotókkal, ebben teljesen igazad van.
  Azonban nagyon sok olyan internetező, foltozni, keresztszemezni vágyó olvasóm van, akinek vagy a távolság, vagy más ok miatt szinte esélyes sincs eljutni egy közeli foltvarró körbe sem. Nekik véleményem szint nagyon nagy segítség egy-egy összefoglaló leírás, egy képes blokk-elkészítési bemutatás. (hamarosan ilyen is lesz)
  Saját tapasztalatom szerint pedig haladóként is nagyon sokat lehet tanulni olyan technikákkal kapcsolatban, amiket eddig még nem ismertünk. Én sem ismerem az összes technikát, nem próbáltam még ki az összes eszköz, és a legtöbb foltos újságban van valami olyan leírás, vagy kép, amire nézve “felkiáltok”: “Jé, ezt így is lehet!”
  A foltvarrás egy nagyon hosszú tanulási folyamat, amihez sok türelem, kísérletező kedv szükséges, és amely valójában soha nem ér véget.

  Örömmel olvastam, hogy a csoportotokban segítitek az elindulókat. Bízom abban, hogy nagyon sok ilyen csoport, vagy önszerveződő kör van még kis hazánkban.

  M.I.Eszter

 6. zsoka48
  2009. március 28.

  Nagyon szép, igényes weboldal, sok hasznos információval. Azt szeretném megtudni, hogy a szabáshoz a körvágót és a vágólapot hol tudnám beszerezni, mert itt nem találtam a katalógusban. Köszönöm ha válaszolsz.
  Zsóka

 7. Eszter
  2009. március 30.

  Kedves Zsóka!

  Arra az email címre, amit itt megadtál, küldtem néhány lehetőséget.

  M.I.Eszter

 8. Csilla
  2009. április 21.

  Kedves Eszter!
  Azt szeretném kérdezni tőled, hol vetted a felső anyagtovábbító talpat. Egyszerűen nem találok sehol az interneten. Ha tudnál segíteni, nagyon örülnék. Üdv. Csilla

 9. Eszter
  2009. április 21.

  Csilla,
  A felső anyagtovábbító talpat az Oktogonnál lévő varrógép-szaküzletben vettem. (Varrógépcentrum?)
  Nagyon készségesen segítettek abban is, hogy milyen géphez milyen talp való. (Ha nem lett volna jó, nyugodtan visszavihettem volna cserére – és akkor más okosabban a komplett géppel együtt mentem volna – de szerencsére elsőre eltalálták a tipus halvány leírása alapján is.)

  M.I.Eszter

 10. jutka
  2009. április 22.

  Kedves Eszter!
  Kovácsné Jutka vagyok és a mai napon regisztráltam a honlapodon. Tulajdonképpen Pachwork labda szabás mintát kerestem , mikor véletlenül rá találtam a honlapodra de nagyon megörültem, hogy ilyen is van. Igaz a labda mintát nem találtam, de egy szuper közösségi oldalt fedeztem fel.Rögtön be is tettem a kedvencek közé. Nekem nagyon tetszik van honnan tudást és ötletet szerezni. Úgy érzem hűséges látogatód leszek. További szép napot mindenkinek.
  Üdv: Jutka

 11. tokeka
  2009. július 17.

  Szeretettel köszöntök mindenki, ma regisztráltam. Mióta nyugdijjas vagoyk azóta időm is van a kézimunkázásra, nagyon nagy élmény egy-egy kész darab.
  Kérdezném: létezik-e még a foltvarázs ujság, vannak nekem régi száőmaim, abból sok okosságot ki lehet szedni, de folytatnámna gyüjtést. Keresztszemes ujság is nagyon hasznos dolog, midenkinek ajánlom. Köszönöm a válasz.

 12. Eszter
  2009. július 18.

  Kedves Tokeka!

  Örülök, hogy ránk találtál és persze annak is, hoyg jut elegendő időd a kézimunkázásra.
  A Foltvarázs újság tudomásom szerint már nem létezik, a Keresztszemes MAgazin kapható havona az újságárusoknál.

  Üdvözlettel,

  M.I.Eszter

 13. Magdi
  2009. október 14.

  Kedves Eszter!

  Az szeretném megkérdezni, hogy polár anyagot lehet-e használni a foltvarráshoz. Egy ágytakarót szeretnék készíteni, de a tervezett színekben sajnos nem kapok pamutvásznat, kartont, viszont polárból be tudnám szerezni.
  Vagy ha tudsz esetleg ajánlani méteráru boltot, ahol nagyobb a választék az EGYSZÍNŰ anyagokból, azt megköszönném.

  Üdvözlettel: Magdi

 14. Eszter
  2009. október 16.

  Kedves Magdi,

  Szerintem polár anyagból is lehet foltozni, csak nagyon ügyelni kell az azonos szálirányra.
  Egyszínű anyagokat sok színben áruló üzletről sajnos nem tudok. 🙁

  Üdv.
  M.I.Eszter

 15. Ifigenia
  2009. október 19.

  Kedves Eszter!

  Szeretnék egy párnát készíteni foltvarró technikával, ehhez viszont egy szabásmintára lenne szükségem. A kérdésem az lenne hol lehetne elkészíttetni a szabásmintát.

  Köszönettel: Andrea

 16. Eszter
  2009. október 20.

  Kedves Ifigenia,

  Egy másik lapon készítettem négy őszi párnáról leírást. A linkeket ide beszúrom:
  http://www.eszterkezimunka.hu/PDFek/11_01_oszi_parnak.pdf
  http://www.eszterkezimunka.hu/PDFek/11_02_oszi_parnak.pdf
  http://www.eszterkezimunka.hu/PDFek/11_03_oszi_parnak.pdf
  http://www.eszterkezimunka.hu/PDFek/11_04_oszi_parnak.pdf

  Néhány másik foltvarrás leírást találsz még itt:
  http://www.eszterkezimunka.hu/index.php?menu=7

  Üdv.

  M.I.Eszter

 17. aquamarina
  2009. október 23.

  Kedves Eszter!

  Körülbelül 2 hete kezdtem a foltvarrást 0% rutinnal,leirásod alapján készitettem már 2 párnát, és a héten kezdtem egy 220*220cm-es takarót.Jelzem mindent kinött már használaton kivüli ruhákból,anyagokból készitettem.Ezzel csak annyit szeretnék mondani kezdö sorstársaimnak hogy egyáltalán nem kell félni elkezdeni. Ha nem annyira lesz szép a munka az sem baj, mert nagyon kevés beruházással is el lehet kezdeni ezt a hobbit.Majd ha már szép hibátlan munkáim is lesznek akkor jöhet a nagyobb beruházás, vágókés,vágólap,anyagok,stb.. Üdv.Aquamarina.

 18. Eszter
  2009. október 26.

  Kedves Aquamarina!

  Örülök, hogy tetszik ez a technika, s annak is hogy ezt másokkal is megosztod, biztatsz. 🙂
  További sok sikert kívánok!

  M.I.Eszter

 19. banya67
  2009. november 17.

  Kedves Eszter!

  Én azok közé tartozom,akik bumm bele a közepébe.Mindjárt egy nagy takaróval kezdtem(140X160).De indulásnak nagyon egyszerű mintát választottam,négyzeteket.Az érdekelne,hogy hogyan kell úgy megvarrni egy takarót,hogy ne legyen buggyos.Mintha nagyobb lenne az anyag.Nem tudtam(ezért nem akartam)lesteppelni.Mi a baj? A szabás? Mi a trükköd? Tudom, hogy gyakorlat teszi a mestert, de hátha van valami trükk.Álomszépek a dolgaid, mind kivétel nélkül.Szeretnék egyszer én is eljutni a te szintedre!!Csodállak, és szerintem nem vagyok egyedül!!! Nem adom fel, te vagy a példaképem!!!
  Üdvözlettel:Banya67

 20. Eszter
  2009. november 17.

  Bany,

  Melyik anyag nagyobb és mitől?
  A hátlapot és az előlapot egyforma méretűre kell szabni, azaz hivatalosan a hátsót kicsit nagyobbra hagyva a közepétől indulva szépen letűzni a három réteget (steppelni), majd a végén a szélét bevarrni.
  Nem hivetalosan én a szélénél kezdem, és utólag tűzöm. A titkot nem tudom, én arra szoktam figyelni, hogy mindíg szépen lesimogatom, ha kell összetűzöm a rétegeket az összeállításnál és a steppelésnél is.

  Nem tudom, ez segített-e.

  Üdv.

  Eszter

 21. Nagymamus
  2009. november 20.

  Üdvözlök mindenkit! Nagyon-nagyon hasznos ez a honlap mindenkinek ki a foltvarrásra adja a fejét. Nyugdíjba vonulásomra megajándékoztam magam egy új varrógéppel, egy Pfaff 2048-assal és egyéb eszközökkel a foltvarráshoz. Szuper, nagyon örülök neki. Unokáimnak készítettem idáig párnákat, takarót applikációval és terítőket, falvédőt más patchwork technikával. El szeretném készíteni a “Cicvarek féle” hajtogatható babakockát, de sajnos nem sikerül. Ha tudja valaki, hogy milyen technikával kell a szivacskockákra varrni az anyagot, kérném, írja meg. A segítséget köszönöm, Nagymamus

 22. Husy29
  2009. november 21.

  Üdvözlök mindenkit!!Nagyon-nagyon jó hogy vannak ilyen honlapok!!Ténleg sok hasznos dolgot lehet tanulni itt!Én csak a sablon mintákat hiányolom!!!

 23. ani270
  2009. december 1.

  Kedves Eszter!
  A keresztszemes mellett sokat olvastam a foltvarrásról,és már készítettem is egy kisebb méretű takarót.Azt szeretném tudni hol lehet a foltvarráshoz vonalzót kapni,mert itt a webshobban nem láttam?
  Ani270

 24. Eszter
  2009. december 1.

  Ani,
  Van vonalzónk és vágólapunk is, csak még nem töltöttem ide fel.
  Van két méretben (ténylegesen raktáron is), délután e-mailben megírom a pontos méreteit és az árát, mert most nem tudom ezeket fejből. És megpróbálom termékként is felvinni,hogy más is tudjon rendelni.

  M.I.Eszter

 25. Fannalin
  2010. január 25.

  Kedves Mindenki,

  azt szeretném kérdezni, h lehet e kézi varrógéppel foltot varrni?csak ezért venném meg, kezdő vagyok.

  Előre is köszönöm a választ!

 26. Zlagnean Maria
  2010. január 30.

  Kedves Eszter!
  Maria vagyok Romaniabol.Csak most regisztraltam a honlapodon, de mer regota latogatom.
  Csodalom a szep munkaidat, Isten adott tehetseged van.Gyerekkori hobbim a varrogatas es nem reg fedeztem fel hogy amit csinalok az tulajdonkeppen foltvarras.Egyre tobb dolgot probaltam ki de mindeg gondom van a belelesnel es a tuzesnel.Most egy flanel paplanhuzatot keszitek , es nem tudom kell e belelni na meg hatlapozni, mert ez igy onmagaban is eleg nehez darab.Szabod tuzesre alkalmas varrogepem nincs igy a tuzessel is gondom van, ahoz hogy majd jol mutasson, es birja a mosast is.
  Koszonettel,
  Maria.

 27. Eszter
  2010. január 30.

  Kedves Fannalin,

  Mit értesz kézi varrógép alatt?

  Kedves Maria,

  Szerintem a flanet is kell bélelni és ha már béleled, akkor tűzni is. Főleg, ha takaró lesz belőle.
  Nekem sincs hiper-szuper géem, s a tűzéssel épp ezért sokszor bajban is vagyok. Vettem hozzá egy talpat, amivel minden öltésnél kicsit tolja az anyagot, és így könnyebb.
  A szabad tűzéshez is lehet már a legtöbb géphez talapt venni, s persze mindkettővel érdemes gyakorolni mielőtt egy nagyobb munkába kezdesz.
  A tűzés fel is dobja a munkát és rögzíti a 3 réteget, hogy azután könnyebben tudjad tiszítani.

  M.I.Eszter

 28. Zlagnean Maria
  2010. február 1.

  Kedves Eszter!
  A flanel darabokbol nem takaro lessz hanem paplan huzat.Ezert nem tudom hogy kell e belelni?Nem lessz angyon nehez es kezelhetetlen a darab?

 29. Eszter
  2010. február 4.

  Kedves Mária,
  Paplanhuzatnak nemfeltétlenül kell 3 réteg, de egy nagyon vékony belső fedőréteget hozzátűznék így is.
  M.I.Eszter

 30. Anyus
  2010. február 4.

  Kedves Eszter!
  Mindig is tetszettek a foltvarrással készült dolgok.Most,a Te alkotásaidat látva,még jobban vágyom hogy megtanuljam.Elhatároztam hogy belevágok a készítésébe.
  Tervem egy nagyobb ágytakaró és gyerektakaró,és jó lenne ha valamelyik szín vagy minta egyezne a 2 takaró anyagában.
  Ehhez kérnék segítséget tőled.Pl. anyagmennyiség?milyen anyagot érdemes venni?Színösszeállítás?Azt sem tudom fiu vagy lány lesz az unokám,ezért is vagyok gondban hogy milyen színeket válasszak.
  Anyus

 31. Safarinka
  2010. február 5.

  Kedves Eszter!
  Az alábbi kérdéssel fordulok hozzád: kukacolni szeretnék a varrógépemmel. Nézegetem a különböző stoppoló talpakat. Látom, hogy van közöttük rugós stoppoló talp is. Csak ez a megfelelő ehhez a technikához? Nagyon szép a honlapod 😉

 32. Haász Julianna
  2010. február 6.

  Helló Ezster !
  Köszi A Klb. leírásokat. sok hasznát veszem.
  Kérdeznék : csinbáltam egy útitakarót. A gond a letűzés azaz a három réteg összevarrása. Hát bontottam is eleget. Nem tudom mi lenne az a technika amivel ezt egy egyszerűbben tudnám tűzni – az anyagok csúszkálnak torlódnak stb. csúnyaság adódik és persze az utolsó 10-15 cm-nél jelenik meg mindez.

  Foltosüdv
  Hj

 33. Zlagnean Maria
  2010. február 11.

  Kedves Eszter!
  Szeretnek baratkozni olyan emberekkel akik szeretik a foltvarrast, vagy mas varrast.Szeretem magam varrni a haz kruli dolgokat es ruhataramat frissiteni, de lenne nehany dolog amiben tanacsot is kell kernem.Nem tudsz veletlenul Romaniaban (Bihar megye a legjobb) mukodo foltvarro eggyesultetrol?
  Koszonom.

 34. Eszter
  2010. február 11.

  Kedves Safarinka,

  A kukacoláshoz olyan talpra lesz szükséged, ami minden irányban szabadon hagyja mozogni az anyagot a tű alatt. Jellemzően ez a rugós talp. Ehhez még az alsó továbbítót is le kell majd engedned, hogy könnyen tudd mozgatnia az anyagot.

  Kedves Julianna,

  A gyűrődést meg tudod előzni, ha előre összeférceled az anyagot, használsz felső anyagtovábbító talpat, és sokat segít, ha a varrásra merőlegesen gombostűzöl jó sűrűn. Legalábbis nekem ezek segítenek.

  Kedves Mária,

  A foltvarró egyesületekről érdeklődj a Foltvarró Céh honlapján: http://www.hunpatch.com
  Szerintem ők tudnak Neked segíteni.

  M.I.Eszter

 35. maminka
  2010. február 19.

  Kedves Mária!
  Véletlenül olvastam bele a hozzászólásodba. Én foltvarással is foglalkozom, ha tudok segítek Neked:)A blogom:
  http://www.julcsi-maminka.blogspot.com
  e-mailom: maminkajulcsi@gmail.com
  Üdvözlettel: Kőhalminé Julcsi

 36. Andi
  2010. február 26.

  Szia Eszti en a vasarely falikeppel kapcsolatba szeretnek kerdezni,a felezett anyagok hava kerulnek mert sem a kepen sem a leirasban nem latom. megvarrtam anelkul is szep lett,habar en meg kezdo vagyok ez volt az elso munkam,a te munkaid gyonyoruek udv. szlovakiabol andi

 37. Eszter
  2010. február 28.

  Szia Andi!

  Másik irányba kell az anyagokat felezni.

  M.I.Eszter

 38. ani270
  2010. július 15.

  Szia Eszter!
  Azt akarom kérdezni hogy a foltvarráshoz használható illanó filc mennyibe kerül mert sehol sem láttam az árát.
  Ani270

 39. Eszter
  2010. július 16.

  Beállítottam az árát:
  https://foltvarazs.hu/2010/04/illanofilc-prym-611809/

  M.I.Eszter

 40. Zitus67
  2010. augusztus 12.

  Kedves Eszter!
  Már több éve foglalkozom foltvarrással, leginkább ágytakarókat, gyermek játszószőnyeget készítettem. Sok szép eszköz van, ami segíthetné munkámat, ezért szeretném a segítséged kérni, hogy mi lenne az a pár fontosabb dolog, amelyeket beszerezhetnék, mondjuk kiváltanám az ollózást, mert az is elzsibbasztotta a kezem a nagyobb művek során:)pl. mi legyen az alapkészlet,melyik vágólap, melyik kés a praktikusabb … stb.
  Válaszod előre is köszönöm!
  Zita

 41. Eszter
  2010. augusztus 12.

  Szia Zita,

  Én több, mint 6 éve foltozom, és azóta van egy “alapkészletem”, amivel szerintem remekül lehet boldugulni.

  A 45×60 as vágólapot használom a 15×60-as vonalzóval, mert az mindkét irányban végig ér rajta.

  (Ha nagyobb takarókat is készítesz, nem javaslom a kisebb vágólapot, mert hamar kinövöd, és a kis vonalzó azon csak egyik irányban ér végig. )

  Sokan használják a 45 mm átmérőjű körkést, de az olló kiváltására alkalmas a 28 mm-es is. (én ilyen kicsit használok)

  Az alap-készlet szerintem itt véget ér.

  Ami szerintem hasznos, főleg ha sok színből varrsz, az az orsótartó, mert nem gubancolódnak össze a cérnák, és mindig látod, melyik színből épp mennyi van orsóra tekerve.

  Tűzés előrajzolásához sokan használnak illanófilcet, kimosható filcet is.

  Ha Te készíted a ferdepántjaidat, akkor tudok ajánlani több méretben is készítőt, ha pedig valami különlegesebb ferdepántot szeretnél, nézz szét a csipkés szélűek között. Nagyon fel tudja dobni az apróbb tárgyakat a jól kiválasztott ferdepánt.

  Visszatérve viszont az alapkészlethez:
  45×60 cm vágólap
  15×60 cm vonalzó
  26 mm körkés vagy 45 mm körkés
  – esetleg egy orsótartó

  Remélem segítettem.

  Üdv.

  M.I.Eszter

 42. Eper Margit
  2010. szeptember 3.

  Kedves Eszter!
  Elkezdtem a Vasarely előkészületeit. Máris kérdésem van:
  Csíkok szabása: 140 cm széles anyagból keresztben szabsz? Azaz 140 cm hosszú csíkokat kapsz? Miért kell utána hosszában megfelezni?
  Köszi a választ: Pné E. Margit

 43. Eszter
  2010. szeptember 3.

  A hosszanti irényt kell megfelezni (azaz keresztben kell elvágni a csíkot 2-2 db 70 cm.re.

  M.I.Eszter

 44. Dalmadi Teréz
  2010. szeptember 9.

  Kedves Eszter!
  Segítséget szeretnék kérni, 30 éves érettségi találkozó miatt keressük Tüske istvánné Kati nénit, aki akkor ( 1980) Kalocsán szakmai tanár volt az Óvónőképzőben, kérlek ha tudsz segíteni ( tudjuk, hogy a foltvarrásban jeleskedik ) segíts ! Előre is köszönöm, üdv Molnárné Dalmadi Terézia 20/2231782

 45. Eszter
  2010. szeptember 12.

  Kedves Teréz,
  Sajnos én nem tudok segíteni, azonban biztosan van olyan foltvarró, aki ismeri, és a megadott elérhetőségeken tud neked segíteni.
  M.I.Eszter

 46. Fepi
  2010. szeptember 13.

  Kedves Eszter!
  Nem túl régen foltozok, és most jött el az amikor egy nagyobb takaróba vágok bene. Kérdésem, hogy a foltos oldal hátára -itt is mint a kisebb daraboknál tettem- célszerű vetexet rávasalni? Mivel előzhető meg, hogy esetleg szétfeslik a varrásoknál a tartós használatkor a takaró?
  Válaszod előre is köszönöm.

 47. Eszter
  2010. szeptember 13.

  Kedves Fepi,

  Én a nagyobb darabok hátára nem vasalok semmit.
  Három réteget – az előlapot, a flíz és a hátlapot varrom – tűzöm egybe, azaz varrom össze a három réteget – és így nem jön szét a varrásnál az anyag.

  M.I.Eszter

 48. Fepi
  2010. szeptember 14.

  Köszönöm megnyugtató válaszod.
  Azért vasalni nem egyirányba, hanem szétvasalom az apró öltésű varrásokat? No majd lesz valahogy. 🙂
  Üdv Fepi

 49. ella
  2010. október 26.

  Szia Eszter Szeretném megkérdezni mit tudsz arrol az ujsagról van-e még aminek a neve foltvarázs a kézimunka szerelmeseinek énnekem 2006 évből van egy szeretném tudni Bocsánat a zavarásért Üdv Ella

 50. Eszter
  2010. október 30.

  Ella,

  Volt ilyen újság, de a kiadását megszüntették.

  M.I.Eszter

 51. Nemeth Lajosne
  2010. november 4.

  Kedves Eszter! Egy különleges kérdésem van: Kinéztem magamnak egy képet amit seretnék elkészíteni a Heritage a gyártója és a romantikus kategóriában a MADLEINE kép. A kérdésem, hogy ezt le tudom-e valahonnan tölteni. Várom válaszát. Köszönöm

 52. Miller Sándorné
  2010. november 23.

  Szia Eszter ! Engem a kisebb foltvarró blokkok érdekelnek . De talán ezekből hat darabot láttam raktárkészleten. Mikor lesz a többi? Esetleg más témájú paneleid is lesznek? Üdv Marika

 53. Eszter
  2010. november 23.

  Kedves Marika,

  A kisebb blokkokból terveink szerint folyamatosan lesz utánpótlás. A barna és a sárga árnyalatból szinte mindegyik volt még reggel.
  Igyekszünk más blokkokat is beszerezni.

  M.I.Eszter

 54. Dorka
  2010. december 3.

  Kedves Eszter!
  Gyönyörűek a munkáid! És nagyon hasznosak a leírások is. Ezen felbuzdulva a vasarely képet elkezdtem elkészíteni, de elakadtam, hogy a félbevágott szalagokat (a 70cm-seket) hogyan, milyen sorrendben kell összeilleszteni pontosan, hány kockába. Köszönöm előre is a segítséged!
  üdvözlettel:
  Dorka

 55. Eszter
  2010. december 5.

  Dorka,

  Fele-fele mennyiségben kell belőle ugyaolyan sorrendet készíteni, mint a 140 cm-esekből.
  így lesz elegendő csíkos anyagod, amit később ugyanilyen szélesekre fel tudsz majd szabdalni.

  M.I.Eszter

 56. Dorka
  2010. december 6.

  szia Eszter!

  Köszönöm a segítséget!:)
  Dorka

 57. gomboci
  2010. december 27.

  Kedves Eszter!
  A textilragasztó spray-vel kapcsolatban lenne kérdésem. Ami a webshop-ban van olyan ragasztó, amivel anyagot anyaghoz lehet ragasztani és utána nyugodtan lehet mosni, nem enged el? Egy ilyen 250 ml-es flakon kb. hány négyzetméter anyag összeragasztásához elég? Igazából az érdekelne, hogy ez a gazdaságosabb megoldás vagy a kétoldalas vasalható vetex? Egyáltalán mindkettő ugyanarra a célra való? Teljesen kezdő vagyok, de varrtam már néhány szép párnát és most találtam textiltál készítésről részletes leírást, szeretném kipróbálni, ehhez kellene a ragasztó. Segítségedet előre is köszönöm.
  Gomboci

 58. Eszter
  2011. január 3.

  Kedves Gomboci,

  A webshopban található ragasztóspray nem ad örök tartást, leginkébb rövid időre történő fixáláshoz alkalmas, addig, amíg a tűzés, az összeillesztés, vagy a rátét el nem késtül.
  Tartós összegarasztásra a két oldalas vetexet ajánlom.

  Üdv.

  Eszter

 59. kovirena
  2011. január 3.

  Kedves Eszter!

  Kezdő vagyok a foltvarrás terén,de már értem,gyakorlom.Szeretnék a fiamnak egy falvédőt,amire ő már meghatározta a figurákat is.De nem tudom hogyan kell rávarrni őket.kérlek részletesen magyarázd el.Előre is köszönöm a segítséget.Szép napot!kovirena

 60. hmonka
  2011. január 12.

  Kedves Eszter!

  Én még csak elméletben barátkozom a foltvarrással és különböző technikákkal. Több helyen találkoztam a freezer papír fogalmával. Ahogy láttam főleg applikációhoz használják. A gondom az, hogy nem tudom hol lehet beszerezni, illetve, hogy mivel lehet helyettesíteni ha nálunk nem kapható. Tudnál ebben segíteni?
  Illetve láttam még olyan előrajzolt papírról videofelvételt, ami úgymond sablonként használható foltvarrásnál. A papíron varrnak, majd azt a varrás mentén letépik. Ilyet lehet kapni nálunk?

  Előre is köszönöm, ha válaszolsz!

  Üdv:
  Mónika

 61. Eszter
  2011. január 14.

  Kovirena,

  A kivágott figurákat vagy ragasztósprayvel, vagy kétoldalas rávasalható ragasztóflízzel rögzítsad az alap textilhez és varrd körbe sűrű cik-cakk öltésekkel.

  Monika,
  Freezer papírunk sajnos még nincs, a mit te írsz a papírra-varrás technika, amivel nagyon szép dolgokat ehet alkotni.

  M.I.Eszter

 62. ani270
  2011. március 8.

  Eszter
  Az a kérdésem, hogy tudod-e honnan lehet megszerezni régi foltvarró könyveket?
  Üdv ani270

 63. Eszter
  2011. március 9.

  Ani,
  Régi könyveket szerintem már csak antikváriumokban, könyvtárban találsz.
  Néha egy-egy kiadó újra nyomja a régebbi darabokat.
  M.I.Eszter

 64. utyu
  2011. július 4.

  Kedves Eszter! Nekem nagyon megtetszettek a baglyok,igaz a mi csoportunk is csinált,de sajnos a sablon eltünt.Most gyerekfoglalkozáson veszek részt,s jó lenne megcsinálni,ezért szeretnék segitséget kérni!Vagy a sablont vagy azt a helyet szeretném megtudni,ahonnan meg tudnám nézni.Megpróbáltam megszerkeszteni,de nem olyan,mint a Tieid! Köszönettel. Makóné

 65. Eszter
  2011. július 4.

  Kedves utyu,
  Másik oldalamon a http://www.ezterkezimunka.hu oldalon több figurának a leírása is megtalálható, többek között a bagolyé is.
  Kattints a képre és pdf formátumban olvashatod az elkészítési leírás.
  http://www.eszterkezimunka.hu/index.php?menu=7
  Jó alkotás! Kész művekről küldjél majd képet, hogy többiek is megcsodálhassák az ügyes kis kezel munkáját.
  M.I.Eszter

 66. kissgyeretyanne
  2011. szeptember 27.

  Kedves Eszter!
  Szeretnék a virágtündérekből vásárolni, de túl sötét színűek a képeken. A valóságban is ilyen sötétek?

  Köszönettel: Edit

 67. polyakkata
  2011. szeptember 28.

  Kedves Eszter,
  szeretnék érdeklődni, hogy Nálatok hozzá tudnék-e jutni a 2005-ös augusztusi Foltvarázs laphoz? Abban nagyon sok egzotikus állatminta van, melyet máshol nem találtam, ráadásul többen osztozunk ezen az egy lapszámon.
  Válaszodat előre is nagyon köszönöm.
  Kata

 68. Eszter
  2011. szeptember 28.

  Kedves Polyakkata,
  Sajnos a Foltavrázs magazinokat nem forgalmazzuk.
  M.I.Eszter

 69. Eszter
  2011. szeptember 28.

  Kedves Kisgyertyánne,
  A panelek szeritnem nem sötétek, remekül mennek egy gyrekeszobába is. 🙂
  M.I.Eszter

 70. Móni
  2011. szeptember 30.

  Szia Eszter!
  Most akarok elkezdeni foltvarrással foglalkozni, teljesen kezdő vagyok. Még varrógépem sincs. Most szeretnék beszerezni egyet, de fogalmam sincs, hogy milyen kell, milyen funkciókkal rendelkezzen. Ebben a kérdésben szeretném a segítségedet kérni, illetve, hogy milyen üzletben tudnék venni varrógépet.
  Előre is köszönöm a válaszod!
  Móni

 71. Eszter
  2011. október 1.

  Móni,

  A foltozáshoz én egy nagyon alap Toyota gépet használok, de azt tapasztaltam, hogy nem feltétlenül a márkától függ a foltmunka szépsége.
  A nagykörúton lévő varrógép-centrumban nagyon jól tudnak neked segíteni a gép kiválasztásában.
  Amire én figyelnék, hogy legyen felső anyagtovábbítója, és lehetőség szerint minél több alkatrésze fémből legyen.

  M.I.Eszter

 72. Móni
  2011. október 6.

  Köszönöm a választ!

  (Móni – Kecskemétről, de már szerencsére találtam ilyen üzletet:))

 73. magdolna
  2011. október 21.

  már egy hete,hogy eszköztároló mintát keresek.Segitsetek.Köszi előre is.

 74. Eszter
  2011. október 22.

  Magdolna,
  Milyen eszközöket szeretnél tárolni?
  M.I.Eszter

 75. lmonika
  2011. november 2.

  Kezdő foltvarró vagyok, foltvarrásos eszközöket szeretném beszerezni, szerbiai, vajdasági vagyok, van -e lehetöség külföldi rendelésre is? Elöre is köszönöm a választ , nagyon hasznos az oldal.

 76. Eszter
  2011. november 4.

  Imonika,

  Természetesen tudunk külföldre is szállítani. Írd össze, mire lenne szükséged és küld el a kapcsolat@foltvarazs.hu címre.
  Külföldi szállítás esetén viszont az utánvét elég körülményes, ezért ilyenkor az előre utalást szoktuk kérni.

  M.I.Eszter

 77. ireszeda
  2011. december 15.

  Alvó babáról szeretnék leszámolható mintát,de nem sok időm van böngészésre. Ha segítenétek, hogy pontosan hol találnék ilyen mintát, nagyon megköszönném.
  Mónika

 78. anettvirag
  2012. január 4.

  Kedves Eszter!

  Szeretném megkérdezni, hogy a tündéres blokkokból lesznek-e azok, amik most nincsenek készleten?
  BOLDOG ÚJ ÉVET!
  KÖSZÖNÖM!

  Anett

 79. Klára
  2012. január 5.

  Kedves Eszter!

  A kellékek között van egy fénykép két varrógéptalpról. Röviden el tudnád mesélni, hogy melyiket mire használhatom.

  Köszönettel:

  Klára

  idézet az oldalról:
  A különféle varrógép kiegészítők, mint például a speciális talpak a géppel történő szép varrást könnyítik meg. Ilyen lehet a “kukacoló” talp, vagy a felső anyagtovábbító.

 80. Mező Imre (foltvarazs.hu)
  2012. január 11.

  Anettvirág,
  Tavasszal valószínűleg ismét lesznek tündéres panelek.
  Eszter

 81. Mező Imre (foltvarazs.hu)
  2012. január 11.

  Klára,

  A felső anyagtovábbító a több réteg anyag továbbításában segít a varrásnál, nem gyűrődik vele a több réteg anyag.

  A kukacoló talp pedig egyáltalán nem szorítja le az anyagokat, így könnyedén mozgatható jobbra-balra, előre-hátra is a textil a varrógép tűje alatt.

  M.I.Eszter

 82. anettvirag
  2012. január 11.

  KÖSZÖNÖM SZÉPEN!!!
  Üdv:Anett

 83. Bebi
  2012. január 15.

  Kedves Eszter!

  Vékony anyagok összevarrásával kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni.Ha selyempapírt teszek közéjük, hogyan tudom azt eltávolítani anélkül, hogy az öltéseket rongálnám? Milyen más módszer létezik még, hogy szép legyen a végeredmény? Cérna választással is meggyűlt már a bajom,rengeteg féle van forgalomban de melyik márkát érdemes használni?

  Köszönettel,
  Bea

 84. zombori edit
  2012. február 13.

  Kedves Eszter!
  Napok óta nézem a szebbnél szebb müveid-nagyon örülök , hogy segitesz azza,hogy leirod hogyan kell elkésziteni.Én kérdezni még nem igazán tudnék,de már nagyon szeretnék valami elkésziteni.Nyugdijas,vagyok ráadásul beteg-ezért ha majd leszel kedves küldeni valamit amivel szerinted elkezdhetném-nagyon nagyon megköszönném.Előre is köszönök mindent.
  Üdvözlettel:Edit

 85. zombori edit
  2012. február 13.

  Kedves Eszter!
  Elfelejtettem megirni,hogy a foltvarráshoz szeretném kérni a segitségedet.
  Nagyon köszönöm.
  üdv:Edit

 86. hena
  2012. március 10.

  Hello!
  Kis segitsegre lenne szuksegem! En nem ertek a foltvarrashoz, de anyosom nagyon szereti…eddig meg nem volt lehetosege csak parszor kiprobalni, de nagy vagya h kapjon egy komplett keszletet amivel nekikezdhet hobbi szinten foltvarrni….segitenetek h miket vasaroljak neki ossze itt amivel kialakitok egy keszletet, hogy meglepjem:)?

 87. Eszter
  2012. március 13.
 88. erika23
  2012. április 28.

  Kedves Eszter!
  Nagyon örülök, hogy megtaláltam ezt az oldalt ahol ennyi szép kézimunka van. Nem is tudok választani mi az amit választhatnék közülük. De szeretném megkérdezni, hogy Szlovákiába hogyan tudnál eljuttatni akár egy könyvet, akár valami alapanyagot amiből készíthetnék valamit. Válaszodat előre is köszönöm. Maradok tisztelettel, Erika

 89. Eszter
  2012. április 30.

  Erika

  Természetesen tudunk külföldre is szállítani. Írd össze, mire lenne szükséged és küld el a kapcsolat@foltvarazs.hu címre.
  Külföldi szállítás esetén viszont az utánvét elég körülményes, ezért ilyenkor az előre utalást szoktuk kérni.

  M.I.Eszter

 90. Anikó2783
  2012. május 4.

  Kedves Eszter!
  Szeretnék rendelni a virágtündéres blokkokból, de ami nettszik, épp nincs készleten. Érdeklődnék, hogy mikor rendelhetőek újra a hiányzó darabok?
  Köszönettel:Anikó

 91. Magdi87
  2012. május 18.

  Szia Eszter!
  Én is kezdő vagyok, de máris nagy fába vágtam a fejszémet.
  Steppelni nem tudok, ezt szeretném megtanulni.
  nem sokára kisbabám lesz és én szeretném megvarrni neki a pelenkázó táskát, azt steppelni kell keresztbe és fogalmam sincs hogyan mérjem ki a 6×6-os négyzeteket.
  Tudnál segíteni?
  Köszönöm szépen. 🙂
  Magdi

 92. Eszter
  2012. május 29.

  Szia Magdi,
  A steppeléshez használj illanófilcet, vagy férceld előre a rétegeket.
  M.I.Eszter

 93. Anett
  2012. június 7.

  Szia Eszter!

  Meg szeretném kérdezni, hogy lesznek-e piros tündéres kicsi blokkok?
  Köszönöm!!!
  Üdv: Anett

 94. Nyulné t.Anikó
  2012. augusztus 7.

  Érdeklődnék Freezer paper-t Magyarországon hol tudok venni(rendelni)?

 95. Cs.Hajnalka
  2012. szeptember 3.

  Üdvözlöm
  Egy kérdéssel fordulok önhöz.Érdekel engem a patchwork varrás,és szeretek minden ami varrással kapcsolatos. Volt anno egy gépem,de eladtam amit most bánok. 🙂 De most újból vennék egy másikat hogy ennek a hobbinak éljek.De nem tudom milyen gépet vegyek, azt tudom hogy szükség van alsó anyagtovábbító mellett meg egy felső tűtovábbításra is.Volna két gép ami Singer Ladystar és a másik Kayser/Pfaff Dorina varrógép.Azt mondják a Pfaff gépek erre jók.Ha ebben tudna segíteni nagyon megköszönném.
  További szép napokat önnek.

 96. Sné.Nóra
  2012. szeptember 3.

  Kedves Eszter !
  Pár éve foglalkozom foltvarrással, sokféle dolgot készítettem már. Most szeretnék egy nagy ágytakarót varrni, de nem tudom mivel ill. milyen flízzel béleljem? Olyat szeretnék használni amit mosás után vasalni is lehet, hiszen a felső réteg csak akkor lesz ismét szép.
  Köszönöm a segítséget: Soltiné, Nóra

 97. Eszter
  2012. szeptember 13.

  Kedves Hajnalka,

  A varrógépnél azt kell megnézni, hogy alkatrészei fémek legyenek, valamint hogy rendelkezzen alsó és felső anyagtovábbítóval, bár ez utóbbit külön is lehet már kapni nagyon sok géphez.
  Érdemes megnézni azt is, milyen mintákat tud majd tűzni, vagy csak díszítésként használni.
  A varrógépcentrumban szerintem sokkal jobban tudnak segíteni, mint én, mert ők ismerik a gépek jellegzetességeit.

  Üdv.

  M.I.Eszter

 98. Eszter
  2012. szeptember 13.

  Kedves Nóra,

  Én hagyományos flízzel bélelem a párnákat, takarókat. igaz nem a legnagyobb hőfokon, de azért tudom őket vasalni.

  M.I.Eszter

 99. susannah
  2012. október 29.

  Kedves Eszter! Én csak 4-5 őszi panelt szeretnék rendelni,mennyi lenne a postaköltség? Ki szállítja házhoz? várom válaszod üdv Zsuzsa

 100. kovacsbogi1989
  2012. október 29.

  Kedves Eszter! fonalakat szeretnék vásárolni megrendelt mintámhoz.
  üdv Bogi

 101. Eszter
  2012. november 1.

  Kedves Bogi,

  Fonalakat ide kattintva választhatsz:
  https://foltvarazs.hu/category/termekek/dmc-osztotthimzok/dmc-mouline-hagyomanyos/

  M.I.Eszter

 102. Malyna
  2012. november 28.

  Kedves Eszter!
  Próbáltam minden jótanácsot figyelembe venni az anyagok előkészítésénél.Mindegyiket beavattam.A takaró és a párna szépre sikerült.Sajnos a kimosásnál(30fok)mégis a bordó anyag színt eresztett.A napsárga narancsvörössé vált a fehér blokk pedig szürkés rózsaszínűvé. Gyorsan ismételten kimostam színfogó és oxi folteltávolítóval de ez sem segített. Kérlek írd meg van-e valami praktikád a fentiek orvoslására.
  Köszenettel:
  Malyna

 103. Szivacska
  2012. december 15.

  Kedves Eszter !

  Szeretnék küldeni képet a munkámról de sehogyan sem tudom a kapcsolat@email-ra el küldeni . Szeretném meg osztani másokkal is a munkámat .Kérnék segítséget !!! Köszönöm 🙂

 104. Eszter
  2012. december 16.

  Sziavacska,

  Légy szíves a kapcsolat@foltvarazs.hu-ra küld a fotót.

  Üdv.

  M.I.Eszter

 105. Szivacska
  2012. december 17.

  Sajnos csak nem tudom elküldeni a munkáimat . Az angol levelezés okoz gondot . Ha magyar lenne a levelezés akkor sikerülne .De sajnos nincs aki segítene nekem a fordításban .

 106. Zsotyesz
  2013. január 13.

  Kedves Eszter!

  Csináltam egy takarót ami az első ilyen munkám, és foltvarrással készült. Szerintem jól sikerült. Csak egyetlen kérdésem lenne. A munka másik oldalát milyen módon tisztázzam le? Erről sehol nem találtam leírást. Cikcakk varrás, vagy overlock öltéssel célszerű? 5mm-es ráhagyással varrtam meg.

  Üdv Zsolt

 107. Picur54
  2013. február 13.

  Kedves Eszter!
  Tudom, hogy nem jó helyen írok, de mivel nem találtam olyan lehetőséget, ami miatt írok, ezért gondoltam, hogy itt is el fogod olvasni.
  A kérdésem, kötni szeretnék a kis kutyusunknak egy meleg “ruhát”. Elértem addig a pontig, ahol a két lábacskájának kellene a helyét kialakítanom. Ez nem megy, nem tudom hogy kell megoldani. Kérlek amennyiben lehetséges írd meg hogyan folytassam. Nagyon köszönöm a segítségedet.

 108. Brekusz
  2013. február 17.

  Kedves Eszter!
  Textillapok nyomtatását vállalod? Van egy takaró elképzelésem és néhány kedvenc képet szeretnék textillapra nyomtatni, de az otthoni nyomtatóm nem alkalmas erre. Kérlek segíts, ha Te nem vállalod, akkor írd meg nekem, hogy hová mehetek ezzel kérésemmel. Üdvözlettel: Bodroginé Zsuzsó 🙂

 109. GAGA50
  2013. február 20.

  Kedves Eszter.
  Kérdezni szeretném, hogy a foltvarráshoz ajánlott

  Átlátszó formasablon
  3 db 30×30 cm plexilap
  Prym 611146

  6 db 30×30 cm lap / csomag
  milyen vastagságú? Mivel lehet vágni, és 3 db vagy 6 db? Az oldalról másoltam ki a szöveget.
  Üdv: GAGA50-Marika

 110. Pintér Róbertné
  2013. október 2.

  Üdvözletem!
  Szeretném kérdezni, hogy sárga, fekete (közepes) pöttyös anyag van-e, vagy hol lehetne beszerezni.
  üdvözlettel.
  Pintérné

 111. Eszter
  2013. október 3.

  Kedves Pintér Róbertné,

  Sajnos ilyen anyagunk nincs. esetleg méteráruboltokban lehet megpróbálni.

  M.I.Eszter

 112. Andi Edit
  2014. január 21.

  Érdeklődni szeretnék, hogy hogyan kell egy takaróra a steppelést készíteni?

 113. Eszter
  2014. január 26.

  Kedves Edit,

  A takaró elő és hátlapja közé tett flízt középtől kifelé haladva kell egymással összevarrni, majd a végén a széleket eltisztázni.

  M.I.Eszter

 114. bakandrea5
  2015. június 19.

  Kedves Eszter!

  Tudnál esetleg ötletet vagy információt adni, hogy hol vállalnak steppelést. Gépi tűzést 140X200 cm-es takarónál itthon megcsinálni nagyon nehéz. Tudom, hogy külföldön van ilyenre lehetőség de nálunk is van esetleg?

  Nagyon köszönöm előre is a segítségedet!

  Üdvözlettel:

  Andi

 115. Filotás Noémi.
  2015. július 23.

  Jó napot!

  A fém tűtartó meg rendelésénél a, ki szállítása + át vevése, mennyibe kerül? Egybe.

 116. Eszter
  2015. július 24.

  Kedves Noémi,

  A szállítási költség előre utalás esetén 750 Ft, utánvét esetén 1500Ft.

  M.I.Eszter

 117. Patchwork | Teszek-veszek
  2016. május 31.

  […] Nagyon sok mindenről szeretnék írni ebben a témában, de ha mégis olyan kérdés jutna eszedbe, amit nem látsz a felsoroltak között, nyugodtan kérdezhetsz is a Foltvarrás kérdezz-felelek oldalon. […]

 118. Fábián Szabolcs
  2016. december 11.

  Kedves Eszter!

  A szállítást melyik céggel végzitek? (posta . futár)

  Üdv! Szabolcs

 119. radinekati
  2018. május 1.

  Üdvözöllek! Kérdésem lenne! Nem tudom, hogy mitől függ, hogy merre vasasljuk a varrásszéleket! Van biztos valami logikája, csak még nem jöttem rá! Köszi!

 120. Estike
  2018. május 2.

  Kedves Edit!

  Csak logikája van, szabálya nincs. Attól függ, hogy a színén hol és hogyan szeretnéd tűzni, hol fér el kényelmesebben a több réteg. Van ahol érdemes kétfelé vasalni a varrásszéleket van ahol inkább egy oldalra.Az összevarrt anyagok vastagsága is befolyásolhatja a vasalás irányát.
  Próbálkozz nyugodtan, elrontani nem fogod.

  Üdvözlettel,
  Foltvarázs

 Ez a weboldal u.n. sütiket (cookie) használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás