TOP termékek

Horgolás alapok

Pár szó a horgolásról

Fonalak

Horgolni bármilyen fonalból lehet, de van amiből könnyebb. Kezdőknek a pamutfonalat ajánljuk:

Catania
Catania Denim
Performance Cotton Glamorous
Performance Cotton Xtra


Ezek a fonalak azért nagyon jók, mert szorosan sodrott fonalak. A lazán sodrott fonalból is lehet horgolni, de ott nagyon könnyen a szálak közé szúrhatjuk a horgolótűt, ezért az kezdőknek nem szerencsés.

A másik előnye a pamut fonalnak a strapabírósága. Jól bírja, ha menet közben többször is lebontjuk, (ami néha sajnos elkerülhetetlen):)
Az elkészült alkotás is sokáig használható lesz. Bírni fogja a mosást és nem fog nyúlni, bolyhosodni. Ez előny, ha bármilyen gyerekeknek szánt tárgyról van szó.

Horgolótűk

A felsorolt fonalakhoz az ajánlott tűméret a 2mm - 3mm.
Azért nem egyértelműen egy méretet adunk meg, mert nem egyformán horgolunk. Van aki lazán, nekik érdemes a kisebb tűt választani, van aki szorosan, nekik pedig a nagyobb méretet ajánljuk.
A horgolásunk a sok gyakorlás, sok meghorgolt alkotás során is változhat, ilyenkor érdemes horgolótűt váltani.
Amikor más fonalat választunk a már ismert helyett, akkor is érdemes néhány szemet meghorgolni különböző tűméretekkel, hogy megtapasztaljuk, melyik a legkényelmesebb nekünk.
Ha kis figurát, amigurumit horgolunk, fontos, hogy ne legyen lyukacsos a horgolás mert nem szép és nem is jó, ha kilátszik a tömőanyag.
Egy figura meghorgolása közben is változtathatunk bizonyos esetekben tűméretet. De ezt később részletezem.

Horgolás


Az amigurumik horgolásánál a legtöbb esetben rövidpálcákat horgolunk. Spirálban haladunk, ami azt jelenti, hogy nem zárjuk a sorokat kúszó szemmel, hanem folytatólagosan haladunk.

Nagyon fontos, hogy tudjuk hol a sor eleje. Ezt legkönnyebben szemjelölővel tudjuk megjegyezni. Ebből is van többféle ezeket itt találod.
A kész darabok összevarrásához, a szálak eldolgozásához a legjobb a tompa tű, mert itt is fontos, hogy ne a szálak közé szúrjunk, hanem a meghorgolt szemek közé és ezt tompa tűvel könnyebb. Itt megtalálod a kínálatunkat.

Ha sikerült kedvet csinálnunk a horgoláshoz, akkor a blogban találsz egy egyszerű baglyos mintát, kezdd azzal. Könnyen, gyorsan elkészül és nagyon aranyos. 

Jó horgolást!