TOP termékek

Keresztszemes alapok 5. – A tű és az olló

Keresztszemes alapok 5. – Eszközök (tű, olló, gyűszű)

Bármilyen furcsának is tűnik, de tű és tű között óriási különbségek vannak. Eltérő az összetételük, a méretük a vastagságuk és a hegyük is.

A keresztszemesekhez tompa tű ajánlott, így a hímzés során könnyedén tudsz a lyukakba ölteni, nem lesznek egyenetlenek az öltések, mindegyik pontosan ugyanakkora lesz. Egy-két kivétel azért akad itt is. Ha a kontúrvonalak sokszor esnek az aidán egy-egy szem közepére, érdemesebb hegyes tűt választani, ami könnyedén lyukasztja ki az alapanyagot és nem csúszik félre valamelyik sarki rés irányába. Ugyanígy hasznos lehet franciacsomónál is a hegyes tű, ha az a keresztszemes közepére kell, hogy kerüljön.

Azonban minden esetben igaz az, hogy a hímzéshez érdemes nagy fokú tűt választani, legyen az hegyes vagy tompa hegyű. A hímzőfonalak vastagabbak, mint a varráshoz használt cérnák, ezért a könnyebb befűzhetőség érdekében nagyobb lyukra van szükség.

A tű egyéb méreteit általában a használt fonalak száma és a hímzés alapanyagául használt textil anyagsűrűsége határozza meg. Ha bizonytalan vagy a méretben, akkor válassz tűkészletet. A tűk méreteit számokkal jelzik, az alábbi táblázatban azt láthatod, hogy az egyes anyagokhoz milyen nagyságú tű illik:

Tű mérete HPI* (aida) HPI* (hímzővászon, lenvászon)
18 6
20 8
22 11 22, 25, 27
24 14 28
26 16 32
28 18 36, 55

 

(HPI= Hole Per Inch =  Inchenként (2,54 cm-enként) ennyi lyuk van a vászonba szőve.)

Egy másik nagyon fontos eszköz a keresztszemes hímzések készítésekor az éles olló.  A hímzés közben mindössze a fonalak elvágásához kell majd használnod, így elegendő egy éles, kicsi olló vagy szálvágó. Az életlen olló megnehezíti a fonalak tűbe fűzését, ezért gondoskodj mindig arról, hogy az ollód éles legyen! 

A textilek méretre szabásához azonban már kevés lesz a kis kézimunkaolló késének a hossz és talán még az erőssége is, így jó ha van kéznél egy szabóolló is.

Mivel a tű és az olló okozhatja a keresztszemes hímzések során a legtöbb balesetet, itt ejtenék még pár szót egy olyan kellékről, ami megkönnyítheti a hímzést és védi az ujjaidat.  Ez az eszköz pedig nem más, mint a gyűszűA gyűszűvel könnyebben tudod a sűrű szövésű, vagy sűrűn öltögetett anyagba szúrni a tűt és védi a szúrásoktól az ujjadat. Sokfélét találsz a kínáltunkban is. Használat közben fogsz rájönni melyik a neked legmegfelelőbb. A legújabb fejlesztésűt itt láthatod, ez már szilikon betéttel teszi a viselést kényelmesebbé. Többféle méretben is megvásárolhatod.

A következő részben a hímzőrámákról olvashatsz.

Ebben a témakörben a következő termékeket ajánljuk: