TOP termékek

Keresztszemes alapok 6. – A hímzőráma

A keresztszemes alapanyagok kifeszítéséhez használhatsz hímzőkeretet, hímzőrámát. Nem kötelező, van aki nem is tud nélküle hímezni, van aki pedig soha nem használt ilyet, mégis gyönyörűen és egyenletesen ölti a kereszteket.   Javasoljuk, hogy próbáld ki, s döntsd el, neked melyik a kényelmesebb.

A hímzőráma lehet kerek, ovális, négyzet vagy téglalap alakú.  Az íves kiképzésűek szoríthatják az anyagot kívülről vagy belülről, lehetnek fából, műanyagból.

A rámák használatakor arra azonban ügyelj, hogy ne húzogasd a már kész hímzést is tartalmazó részeket a ráma szorítása alatt, mert könnyen maradandó nyomokat hagyhat ez a kész hímzett részen.

Nehézkes a ráma használat akkor is, ha a hímzésen nem csak fonal, hanem szalag, vagy gyöngy is van.  Ilyenkor mindig a fonallal hímzett részeket készítsd el először, majd csak ezek után a gyöngyös, szalagos részeket, mert lehet, hogy a gyöngyök hímzése után már nem fogod tudni kifeszíteni az anyagot.

Kisebb mintákhoz érdemesebb kisebb méretű rámát használni, de a nagyobb minták esetén sem kell feltétlenül az egész mintát magában foglaló feszítőt alkalmazni, hiszen nyugodtan odébb lehet helyezni egy egy rész kihímzése után, így nem kell folyamatosan a nagy rámát tartani. Hosszú távon a nagy ráma mindenképpen nehézzé válik, ilyenkor érdemes olyan állványt vásárolni, mely mindkét kezünket szabaddá teszik.

Az íves rámáktól eltérően kell a négyzetes, vagy téglalap alakú kereteket használni.  Ezeknek az egymással párhuzamos – általában tekerhető – részeire fel kell varrni az alapanyagot, és egy csavarral ki kell feszíteni azt.  Ennél a megoldásnál általában könnyebben kezelhetőek azok a gyöngyvarrásból és szalaghímzésből adódó problémák, amik az íves rámák esetében esetleg akadályozhatják a munkát.

Hátrány viszont, hogy nehezebben kezelhetőek és általában sokkal nagyobb a helyigényük is. Bár kaphatóak gyönyörű állványok is a munka megkönnyítésére.

.A keresztszemes alapok hetedik részében a fonalak használatáról olvashatsz.

Ízelítő a webáruházban kapható rámákból: