TOP termékek

Keresztszemes alapok 1. – A keresztszemes hímzés alapölései

Ezen az oldalon  megmutatjuk az legtöbb öltést amit a keresztszemes hímzésnél alkalmazunk.

A keresztöltés:

A keresztszemes hímzés alapvetően a fonal x alakban öltéseiből áll Ha még soha nem készítettél ilyen hímzést, mindenképpen ennek az öltésnek a gyakorlásával kezd.  A keresztöltést kétféle képen lehet készíteni.  A "nagy könyv" szerint először az x-ek egyik szárát kell egy adott sorban elkészíteni, majd visszafelé a másik szárát.   Mutatjuk:

Keresztöltés készítése

Ez a hímzési technika akkor praktikus, ha nagyobb felületet kell azonos színű fonallal varrni. Másik nagy előnye, hogy így nehezen keverhető össze az alsó és a felső öltések dőlési szöge. Ráadásul a következetesen ezzel a technikával hímzők munkájának a hátoldala is egyenletes lesz.

Azonban amikor a hímzésben elszórtan vannak az egyes színek, érdemes egy-egy keresztszemet egyszerre befejezni, azaz az alsó és a felső szálat egymás után hímezni, s csak utána lépni át a következő szemre.  Ez a technika a nagyobbn felületű hímzések esetén sokkal több fonalat igényel. Ebben az esetben jobban kell figyelni az alsó és a felső szálak dőlésszögeire, azonban ritkábban fordulhat elő az az eset, hogy egy alsó szál véletlenül fedetlenül marad.

Tapasztalataink szerint az első variáció esetén a hímzés hátoldala szabályosabb, mégis a második technikával látszik a minta színén egyenletesebbnek a hímzés. Próbáld ki mindkét technikát, s kiderül, melyik módszer áll jobban kézre neked, és meglátod azt is, hogy a keresztszemes végeredmény melyik módszerrel tetszik neked jobban.

Fontos azonban, hogy bármilyen sorrendben is hímezd a keresztöltés alsó és felső szálait, azok mindig egy irányba mutassanak, mert csak így lesznek szép egyenletesek az öltéseid.

A félkereszt öltés:

A félkereszt öltés az egyik legegyszerűbb öltés. Kétszer olyan gyorsan lehet vele haladni, min a keresztszemekkel,  hiszen ez az öltés nem más, mint a keresztszem egyik fele.  Csak annyi az egész, hogy a hímzőfonalat a keresztszemes alapanyag egyik négyzetében saroktól sarokig öltsd.  Mutatom ezt is:

Félkereszt öltés

Ennél az öltésnél arra kell figyelni, hogy az öltés a keresztszem felső szálával legyen párhuzamas. Vannak kivételek ezért mindig el kell olvasni a leírást is.

Negyed és háromnegyed öltések:

A keresztszemes hímzés során sokszor adódik úgy, hogy valamilyen ívet kell kialakítani.  Legyen az egy virág szirma, egy íves kagyló, vagy akár egy maci szeme.  Ilyenkor jön jól a keresztszemet megosztó két színű öltés. Aidára öltve kicsit nehezebb a negyed öltést kivitelezni, de nem lehetetlen,  hímzővászonnál viszont nincs probléma a szem közepébe öltéssel.

Ezt az öltést lehet úgy készíteni, hogy a rövidebb szál letűzze a hosszabbat, vagy úgy is, hogy a hosszabb szál takarja el a rövidebbet.

Ezen az ábrán két-két egymással szembefordított háromnegyed öltést látsz:

Háromnegyd öltés negydöltéssel letűzve

Háromnegyed öltés negyedöltéssel letűzve

Háromnegyd öltések

Háromnegyed öltések

Ezen pedig egy olyan megoldást, ahol a háromnegyed öltés mellett egy negyedöltéssel lett a szem befejezve.

Negyed és háromnegyd öltés

Negyed és háromnegyd öltés

Kontúröltés:

Ez a másik nagyon egyszerű öltés a félkereszt mellett. Leginkább a keresztszemes hímzés kontúrvonalainak hangsúlyozására használjuk azoknál a mintáknál, ahol erre szükség van. Sok esetben ezek a kontúrvonalak adják meg a végső „szépségét” a munkának. Ezt mindenképpen a keresztszemek és fél keresztek kivarrása után kell elkezdeni.


Természetesen nagyon sok olyan minta is van, ahol a kontúrvonal egyszerűen nem szükséges.

A kontúrvonalak általában a keresztszemek, vagy a félkeresztek szélei mentén haladnak, de van olyan minta is, ahol ezek a vonalak nem teljesen szabályosan követik a keresztöltések széleit.  Ekkor általában nem egy szem hosszúságú öltést kell egyszerre készíteni, hanem a következő lehetséges szem sarkáig tart az öltés.

Kontóröltés, backstitch

Francia csomó:

A francia csomó tulajdonképpen olyan, mintha egy csomót kötnénk a hímzés színére.  A titka abban rejlik, hogy a tű visszaöltésekor ne pontosan ugyanabba a lyukba öltsd a fonalat. Egy nagyon kicsit mellé kell ölteni, s így nem szalad át a csomó a hímzés visszájára. A másik titka pedig a fonal megfeszítése. Amikor a tűt már az anyag visszájára húzod, a színén lévő fonalat feszítsd ki a hímzés színén mindaddig míg az el nem tűnik a másik oldalon.

Francia csomó

Most pedig ismerkedj meg azzal, hogyan is kell a keresztszemes mintákat leolvasni, miként lesz egy egyszerű négyzetrácsos papírból gyönyörű keresztszemes minta.

Tovább a második keresztszemes alapokhoz  

Ajánlom még az alábbi kézimunkákat: