TOP termékek

Keresztszemes alapok 4. – A keresztszemes hímzéshez használható alapanyagok

A keresztszemes hímzés alapanyagai

  • amire a munka készül, aida vagy hímzővászon
  • amivel magát a hímzést készítjük,
  • és az is amivel a hímzést feldobjuk, díszítjük.

Aida vagy hímzővászon

Talán a legismertebb mégis az aida aminek a szövése úgy van kialakítva, hogy kisebb nagyobb közönként egyenletesen nagyobb lyuk van beleszőve. Az aida HPI (hole per inch – lyukak per inch) számától függ a szövés sűrűsége. Létezik egészen apró egységekből álló és nagyobb lyukú, jobban látható formában is. Megvásárolhatod méterben, vágatba, da akár szalagban is. A képre kattintva megtalálod a választékunkat.

A második leggyakoribb alapanyag a hímzővászon és a lenvászon.  A vásznak esetében a textil szövése egyenletes, de sokkal sűrűbb mint az aidánál. 

A keresztszemes hímzés készítésekor ügyelni kell arra, hogy az aidánál egy lyuktávolság felel meg egy keresztszem szélességének és hosszának, a vásznaknál két lyuk távolsága határozza meg a keresztszem méreteit.

Hímezhetsz még kanavára, ami merevebb, minta a vásznak és a lukak is általában nagyobbak, így a fonalszálak számát is növelned kell ebben az esetben.

Megjelent a keresztszemes hímzés bármilyen más anyagra történő hímzését segítő lapocska, amely az első mosás alkalmával feloldódik a vízben. Ezzel egyenletes öltéseket érhetsz el olyan textileken is, amelyeken egyébként ez szinte lehetetlen.

De bármilyen alapanyagot választasz is a hímzésedhez, egy biztos, szükséged lesz fonalakra is.

Az osztott szálú hímzőfonalak egyenként hat összesodort szálból állnak, amelyből többnyire egy vagy kettő szükséges a minták keresztszemes hímzéséhez. Ezek a szálak könnyedén szétválaszthatóak.  Egy színből általában 8 méternyi van egy egységbe csomagolva.

A sok színt kiegészítve kapható még olyan fonal is, amelynek a színe nem egyenletes.  Ezeknek a színe változhat egy árnyalaton belül (monokróm), de lehet több szín keveréke (multicolor) is.

A fonalak tárolására többféle módszert használhatsz. Kapható ehhez már olyan műanyag doboz is, amibe pontosan méretre szabott kartonlapocskák vannak. A fonaltartó bobinok külön is kaphatók, sőt már van külön bobinázó tekerő is.

A következő részben az eszközöket mutatjuk be.

Mutatjuk az alapanyagokat: