TOP termékek

Keresztszemes alapok 2. – A keresztszemes minták leolvasása

Amikor egy keresztszemes mintát a kezedbe veszel, többnyire egy négyzetrácsos papíron több különböző ábrát találsz.

Minden egyes jelöléshez tartozik egy meghatározás, ami megmondja, hogy azt keresztöltéssel vagy félkereszt öltéssel kell-e hímezned, illetve a leírásnak jelölnie kell azt is, hogy azt az öltést az osztotthímző hány szálával kell varrnod. 

Mutatjuk:

Ezen a képen egy egyszerű virág rajza látható

A minta mellett található ábrák jelzik, hogy melyik jel milyen öltést jelent és ahhoz hány szál fonalat kell használni.    Ugyanazt a zöld színt tehát lehet két szállal keresztöltéshez, egy szállal a félkeresztekhez, és két szállal a kontúröltésekhez (ez most csak a virág szára) is használni.

A mintából ez a virág kerekedik ki:

Keresztszemes mintakép

Persze ettől azért több színt tartalmaz egy-egy keresztszemes készlet, de ha még nem próbáltad ezt a hímzést, érdemes elsőre valami egyszerű mintával kezdeni.  Aztán persze jöhetnek a nagyobbak is.  

Az első képnél érdemes arra figyelni, hogy a mintában ne legyen túl sokféle öltés és a színek jól elkülöníthetők legyenek. Legyen rajta keresztöltés, esetleg félkereszt és kontúröltés.  

A következő fejezetben a hímzés elkezdéséről és befejezéséről olvashatsz.

Kezdeti próbálkozáshoz vagy egyszerű, gyors keresztszemeshez nézd meg az alábbi egyszerű készleteket, amelyek mindent, esetenként a hímzőkeretet is tartalmazzák: