TOP termékek

Keresztszemes alapok 3. – A keresztszemes hímzés kezdése és befejezése

Ahhoz, hogy a keresztszemes hímzésed hátoldala is szép legyen érdemes az alábbi tanácsokat megfogadni.

A hímzésed elkészítése során ne használj csomókat egy-egy szín elkezdése és befejezésekor!

.

A keresztszemes hímzés elkezdése:

A legjobb módszer erre abban az esetben, ha két szál fonallal kell a mintát készítened, ha a hímzéshez csak egy szál fonalat készítesz elő, de azt kettéhajtva fűzöd be a tűbe.  Ekkor a munka hátoldalán az első szem öltésekor a kialakított hurkon át tudod fűzni a a tűt, ami így csomómentesen rögzíti a fonalat.

Ezt a megoldást azonban nem tudod akkor alkalmazni, ha a minta leírása alapján páratlan számú fonallal kell hímezned.  Ebben az esetben is van megoldás a csomómentes kezdésre.

Ha már vannak kész öltések az épp elkezdeni kívánt rész körül, és azok színe hasonló a új színéhez, akkor a minta hátoldalán egy rövidebb szakaszon a már kész öltések mögé fűzd be a fonalat, és az első öltéseknél óvatosan húzd a tűt, nehogy kibújjanak az elbújtatott végek.  

Ha nagyon az elején vagy a mintának, vagy ha a már meglévő szemek színei nagyon elütnek az új színtől, akkor hagyj egy rövidke darabot a munka hátulján a fonalból, és ügyyelj arra, hogy a fonalnak ez a része az első pár öltés alá kerüljön a hátoldalon.

.A fonal átvezetése a minta mögött:

Ha kicsit messzebbre kell a következő szemet ölteni, érdemes a szálat elvágni, és a következő mintarésznél így kezdeni el a hímzést újra.

.A keresztszemes hímzés befejezése:

Egyszerűen csak vezesd át a fonalat a hímzés hátoldalán a már kihímzett szemek szálai alatt. Elegendő néhány (4-5) szemnyi távolságban húzni a fonalat, hiszen az is stabilan megtartja a szálat.

A keresztszemes hímzés elkezdéséhez azonban a fonal rögzítésén túl, tartozik még egy-két dolog, amit jó, ha tudsz.

Mielőtt elkezdesz egy hímzést, mindig győződj meg arról, hogy a minta ténylegesen rá fog-e férni az alapanyagra. Amikor egy készletben veszed meg a kézimunka kellékeket, a gyártók mindig gondoskodnak az elegendő alapanyagról.

Ha színes alapanyagra varrsz, érdemes kimosni, hiszen így előre kiderülhet, ha esetleg a textil engedi a színét.  Jobb óvatosnak lenni.  Az is igaz azonban, hogy a manapság kapható gyönyörű színű aidák és hímzővásznak egytől egyig minőségi anyagokból készülnek és nem engedik a színüket a mosás során sem.

Amennyiben nagyobb darab öltögetésébe fogsz, érdemes az alapanyag széleit beszegni, hogy ne foszoljon ki a keresztszemes hímzésekor.

Érdemes a fonalak mennyiségét is ellenőrizni, de legalábbis felírni a számukat, hogy az esetleges pót-beszerzéskor ne okozzon problémát, hogy milyen is az az árnyalat, ami épp elfogyott. Ezzel sem kell bajlódnod, ha készletet kezdesz varrni, hiszen ebből is elegendő mennyiséget biztosít a gyártó.  

Ha készletben vásárolt keresztszemes mintát kezdesz hímezni, be kell azonosítsd a kapott fonalak színét. Vannak olyan készletek, amelyek tartalmaznak fonalrendezőt, de akad olyan is, amik ezt a segédeszközt nem mellékelik.  
A papíron érdemes a mintán található jelöléseket feltüntetni, valamint azt is, hogy melyik szimbólum milyen öltés-típus használatát kéri.

S ha már minden kézen áll az első öltéshez, javaslom, keresd meg a minta és a textil közepét.  Általában innen készítjük ezeket a hímzéseket, hacsak valamilyen okból mást nem kér a leírás.  erre azért van szükség, hogy a minta az alapanyag közepére kerüljön, és nehogy később derüljön ki, hogy elcsúszik a kezdés miatt.

Attól függően, hogy mit varrtál, készülhet a hímzésből falikép, párna, vagy az asztalra teríthető.

 

A következő részben a különböző alapanyagokról ejtünk szót.


Ajánljuk a következő készleteket: