TOP termékek

Blog

Horgolt neszesszer

Annamari
Annamari
2021.04.20 22:02
Horgolt neszesszer

Volna kedved velünk neszesszert horgolni? Csinosat, csajosat, romantikusat?

Nem csak alapanyagot találsz a Foltvarázsban, hanem leírást is hozzá a blogban.

Ezt az igazán tavaszi hangulatú horgolt neszesszer Catania Denim fonalból készült, 3 mm-es horgolótűvel, de természetesen más fonalból is elkészíthető. Ajánlott hozzá a pamutfonal mert strapabíró és nem bolyhosodik. A kör alakú lehajtható rész egyszínű Catania fonalból, szintén 3 mm-es horgolótűvel készült.

Mivel nem horgolunk egyformán, a kész méret változó lehet. A képen látható kistáska mérete: 13x10,5 cm

A horgolást a csipkés lehajtható résszel kezdjük, ez azért praktikus, mert így hozzá tudjuk igazítani a téglalap méretét. A  lenti képen jól látszik, hogy a téglalap szélessége akkora mint a kör átmérője.

Kezdjük a körrel:

Minden sort kúszó szemmel zárunk és attól függően, hogy rövidpálca (1 láncszemmel) vagy egyráhajtásos pálca (2 láncszemmel) láncszemmel magasítunk.

1. sor: mágikus körbe 12 egyráhajtásos pálca 

2. sor: minden szembe 1 egyráhajtásos pálca de a pálcák között 1-1 láncszem

3. sor: az előző sor láncszem íveibe horgolunk 3 egyráhajtásos pálca 1 láncszem ezt ismételjük végig.

4. sor: egy rövidpálca az elöző sor láncszeme alá 4 láncszem, ismét 1 rövidpálca az előző sor láncszeme alá. Ezt ismételjük végig.

5. sor: az előző sor láncszem íveibe horgolunk 1 rövidpálca 4 láncszem ezt ismételjük végig

6.sor: ismét az elöző sor láncszem íveibe horgolunk: 1rövidpálca 1 félpálca (vagy hamis pálca) 3 egyráhajtásos pálca 1 félpálca 1 rövidpálca

7.sor: az előző sor kagyló mintái közé horgolunk egy egyráhajtásos pálcát 3 láncszem 1 rövidpálca a kagylóminta tetejére 

8.sor: az előző sor láncszem íveibe horgolunk 3 rövidpálca 1 láncszem 3 rövidpálca 1 láncszem

9.sor: 1egyráhajtásos pálca 5 láncszem 1 egyráhajtásos pálca 5 láncszem.

10.sor: az előző sor láncszem íveibe horgolunk 4 egyráhajtásos pálca 1 pikó. Ezt ismételjük végig.

Pikó

3 láncszem amit egy kúszószemmel az egyráhajtásos szembe visszaöltve zárunk.

Elkészültünk a körrel. 

Meghorgoljuk a téglalapot:

 

40 +1 láncszem ( a + 1szem a forduló szem). Oda -vissza sorokat horgolva (végig rövidpálca) meghorgoljuk a téglalapot. A téglalap rövidebb oldala akkora legyen mint a kör átmérője.

 

A horgolt táskákat neszesszereket mindig érdemes bélelni, mert a horgolás könnyen elnyúlhat, eldeformálodhat ha belepakolunk. 

Béleljük ki a neszeszert:

Pamutvászonból 2 darabot kell kiszabni , közbélésből 1 darabot.

A közbélésből használhatjuk az S 320 táskamerevítőt, a Decovil Light táskamerevítőt, vagy flízt. Érdemes kísérletezni mert mindegyik más más. Megéri kipróbálni előbb utóbb mindegyiket. Én most Decovil Lightot használtam, amitől nagyon jó tartása van.

A pamutvászonból kiszabunk 2 akkora darabot mint a téglalap + 1 cm varrásszél. Általában a varrásszélt minden oldalon szoktuk számolni, de itt elég ha csak az egyik hosszú és az egyik rövid oldalnál számítunk hozzá 1-1 cm, mert praktikus, ha a bélés kicsit kisebb, mint a horgolt rész, különben nem tudjuk szépen belevarrni.

A közbélésből (Decovil Light) kiszabunk 1 akkora darabot, mint a pamutvászonból. Ezt rávasaljuk az egyik pamutvászon fonák oldalára. Ezután a két pamutvásznat színt színnel szembe fektetjük és körbevarrjuk DE kihagyunk egy akkora részt, hogy ki tudjuk fordítani. Kifordítjuk, levasaljuk és már csak hozzá kell varrni a horgolt téglalaphoz. A mindkét oldalán szép anyaggal készült bélésre azárt van szükség, mert a horgolt tárgyak öltései között előfordulhat, hogy előtűnik a bélés. Ezzel a technikával elkerülhetjük, hogy a kivillanó anyag megtörje a harmóniát.

Rávarrjuk a téglalapra a kör felét is. Félbehajtjuk és a téglalap fonalával összevarrjuk a neszesszert mind a két oldalon. 

Rávarrunk egy gombot és már kész is vagyunk. 

Használd egészséggel!