TOP termékek

Blog

Horgolt nyári felső Solare fonalból

Annamari
Annamari
2021.04.10 21:20
Horgolt nyári felső Solare fonalból

Hamarosan itt a nyár! Mindig jól jön egy nyári felső a hűvösebb napokra. Horgold meg most, hogy mire szükség lesz rá, elkészüljön.  

 

 

Horgolt nyári felső

Solare fonal 

  • 10dkg =380m 
  • 100% pamut fonal
  • ajánlott horgolótű méret: 3 mm

Ez a felső egy darabból áll. Nem kell varrni csak horgolni kell.

A nyakánál kezdjük és oda vissza sorokat horgolva haladunk végig. Az a legjobb benne, hogy mindenki saját méretére horgolhatja. A hosszát és a bőségét is magunkra alakítva horgolhatjuk.

A minta (a képen) egy M-es méret. 30dkg fonalból készült.

1. sor:  96 +1 láncszem                  

2. sor: minden szembe egy rövidpálca (96 szem)

Kialakítjuk a raglán részeket. A 96 szemet elosztjuk a képen látható módon.

Eleje (10 szem) +raglán rész (5 szem) +ujja (18 szem) + raglán rész (5 szem) háta (20 szem)+ raglán rész (5 szem) +ujja (18 szem) +raglán rész (5 szem)+eleje (10 szem)

A raglán rész 5-5 szem eleje, háta egyforma, a  két ujja szintén. Az eleje két darabból áll.

3. sor:  két szem magasítás után 10 egyráhajtásos pálca (jön a raglán rész amire 5 szemet számoltunk) két szem kimarad a harmadik szembe: 3 egyráhajtásos pálca 2 láncszem 3 egyráhajtásos pálca két szem kimarad  jön az ujja rész 18 egyráhajtásos pálca ismét egy raglán rész,  jön a háta 20 egyráhajtásos pálca ismét raglán rész  ismét ujja ismét raglán és 10 egyráhajtásos pálca, ez a másik eleje. 

 

 

Innentől könnyebb dolgunk van mert már jól látszik hol van a raglán rész. Minden raglán rész előtt és után szaporítunk egy szemet. Így haladunk a kívánt méretig.  Ennél a felsőnél ez 32 sor volt. Ez persze lehet több vagy kevesebb. Érdemes felpróbálni, hiszen pont ez a jó benne, hogy saját méretre horgoljuk.

 

33.sor: (10 szemről indultunk +32 szemet szaporítottunk = 42 szem a fél eleje) 42 egyráhajtásos pálca 3 egyráhajtásos pálca a láncszembe (ez a raglán rész fele) itt kihagyjuk az ujja részt majd a következő raglán rész láncszemébe 3 egyráhajtásos pálca és horgoljuk tovább a háta részt (20szem+64=84 egyráhajtásos pálca). Kialakítjuk a másik ujját is 3egyráhajtásos pálca a láncszembe (ez a raglán rész fele) itt kihagyjuk az ujja részt majd a következő raglán rész láncszemébe 3 egyráhajtásos pálca és horgoljuk tovább az eleje részt 42 egyráhajtásos pálca. 

34.sor: 2 láncszem magasítás 1egyráhajtásos pálca az első szembe egy szem kimarad a következő szembe: 1 egyráhajtásos pálca 1 láncszem 1 egyráhajtásos pálca egy szem kimarad, a következő szembe ismét: 1 egyráhajtásos pálca 1 láncszem 1 egyráhajtásos pálca így haladunk végig. Egy egyráhajtásos  pálca az utolsó szembe.

35.sor: 2 láncszem magasítás 1egyráhajtásos pálca az első szembe. Ugyan azt a mintát horgoljuk mint az előző sorban, de innentől már nem a szemekbe horgolunk hanem a láncszemek alá, a sor végéig. Egy egyráhajtásos  pálca az utolsó szembe.

6 soronként a képen látható módon szaporítunk két oldalt az ujja alatti részen.  

                                                                    

Így horgoljuk tovább tetszés szerinti hosszúságura. A végén az egészet (eleje széle+nyaka+eleje széle) rövidpálcákkal körbehorgoljuk. A két ujja szélét szintén körbehorgoljuk.

 

Jó horgolást!