TOP termékek

Blog

Horgolt poncsó

Annamari
Annamari
2021.03.02 18:52
Horgolt poncsó

Horgolt poncsó Peru Color fonalból

A poncsót egybe horgoljuk, a hátánál kezdjük és körbe körbe horgoljuk. Minden sort kúszó szemmel zárunk és utána láncszemekkel magasítunk. A minta határozza meg, hogy egy láncszemmel vagy két láncszemmel magasítunk. 

1 láncszem 1 rövidpálcát helyetesít 

2 láncszem 1 egyráhajtásos pálcát helyetesít

A Peru Color fonalat én 3,5mm horgolótűvel horgoltam. A fonalon 3mm horgolótűt ajánlanak, de mivel nem horgolunk egyformán , érdemes más tűmérettel is kipróbálni. A poncsóhoz 4 gombolyag fonalat használtam.

1sor mágikus körbe 12 egyráhajtásos pálca kúszó szemmel zárjuk. (ügyeljünk rá, hogy miután kúszó szemmel zártuk a sort meglegyen a 12szem)

2sor két lácszemmel magasítunk és minden szembe 2egyráhajtásos pálcát horgolunk. (itt is figyeljünk a sor végén, hogy meglegyen a 24 egyráhajtásos pálva)

3sor itt csak egy láncszemmel magasítunk és ugyan oda visszaöltünk egy rövidpálcát 4 láncszem 1szem kimarad a következő szembe egy rövidpálca 4 láncszem. Itt is kúszó szemmel zárjuk a sort.( itt a sor végén 12 db láncszemívünk lesz)

4sor az elöző sor láncszem íveibe horgolunk (a láncszemek alá horgolunk a nagy lyukba) 1 rövidpálca 1félpálca 2 egyráhajtásos pálca 1 félpálca 1 rövidpálca. ezt ismételjük minden láncszemívbe.

5sor 3láncszem magasítás +4 láncszem 1egyráhajtásos pálca (az elöző sor ívei közé horgolunk) 4 láncszem 1 egyráhajtásos pálca. Ezt ismételjük végig majd kúszó szemmel zárjuk a sort.

6sor 2láncszem magasítás, az elöző sorban horgolt egyráhajtásos pálcája köré egy relief  pálcát horgolunk ( a relief pálca egy olyan egyráhajtásos pálca amit nem az elöző sorban horgolt szem tetejére horgolunk, hanem az elöző sorban horgolt szem köré horgolunk) a többi szemet a láncszem ívekbe horgoljuk: 5 egyráhajtásos pálca. 1relief pálca 5 egyráhajtásos pálca. Ezt ismételjük végig majd kúszó szemmel zárjuk a sort

7sor 2 láncszem magasítás és ugyan abba a szembe 2 egyráhajtásos pálca, 2szem kimarad a következő szembe 3 egyráhajtásos pálca, 2 szem kimarad 3 egyráhajtásos pálca.

8sor az elöző sor 3-3 egyráhajtásos pálcái közé egy rövidpálca  4 láncszem. Ezt ismételjük végig majd kúszó szemmel zárjuk a sort

9sor ismét a láncszem ívekbe horgolunk: 1 rövidpálca 1 félpálca 2 egyráhajtásos pálca 1 félpálca 1 rövidpálca. Ezt ismételjük végig majd kúszó szemmel zárjuk a sort.

10sor Az ívek közé horgolunk: 1 egyráhajtásos pálca 4 láncszem, 1egyráhajtásos pálca 4 láncszem.

11sor 2 láncszem magasítás, az elöző sorban horgolt egyráhajtásos pálcája köré egy relief  pálcát horgolunk.  A többi szemet a láncszem ívekbe horgoljuk: 5 egyráhajtásos pálca. 1relief pálca 5 egyráhajtásos pálca. Ezt ismételjük végig majd kúszó szemmel zárjuk a sort.

12sor 1rövidpálca 4 láncszem két szem kimarad 1rövidpálca . 

13-16sor  Itt horgolnunk kell pár kúszó szemet, hogy eljussunk az elöző sor első láncszem ívének a tetejére.Ide horgolunk: 1 rövidpálca 4 láncszem, majd a következő ívbe ismét 1 rövidpálca 4 láncszem.

17sor 4 egyráhajtásos pálca 1láncszem minden ívbe.

18sor Az elöző sor 4-4 egyráhajtásos pálcái közé a láncszemek alá horgolunk 1 rövidpálcát 5 láncszemet, 1rövidpálca 5 láncszem.

19sor Az elöző sor rövidpálcáira 1 rövidpálca  a láncszem ívekbe 4 rövidpálca. 

20sor Ebben a sorba alakítjuk ki a nyak kivágást. 50 láncszem (Az elöző sorban horgolt láncszem ívekbe horgoltunk rövidpálcákat. 12 ilyen láncszem ívet kihagyunk ) és folytatjuk a horgolást. Az elöző sor rövidpálcáira 1 rövidpálca  5 láncszem 1 rövidpálca 5 láncszem ( a rövidpálcákat végig az elöző sor rövidpálcáira horgoljuk)

21sor az elöző sorban horgolt 50 láncszemre 50 egyráhajtásos pálcát horgolunk ( itt a szemekbe horgolunk nem a nagy ívbe) minden 5. szem után 1 láncszem. A kis láncszem ívekbe 5 egyráhajtásos pálca egy láncszem.

22sor Az elöző sorban horgolt láncszem alá horgolunk: 2 egyráhajtásos pálcát 1 láncszemet 2 egyráhajtásos pálcát. Ezt minden láncszemnél meghorgoljuk.

23sor Az elöző sor mintái (2egyráhajtásos pálca 1 láncsze 2 egyráhajtásos pálca) közé horgolunk:1 rövidpálca 5 láncszem 1 rövidpálca 5 láncszem.

24sor Az ívekbe horgolunk: 1 rövidpálca 1félpálca 3 egyráhajtásos pálca 1 félpálca 1 rövidpálca. 

25sor 2 láncszem magasítás +3 láncszem 1 rövidpálca (az elöző sor középső egyráhajtásos pálcájára) 3láncszem 1 egyráhajtásos pálca. Az egyráhajtásos pálcákat az elöző sor ívei közé kell horgolni.

26sor Az elöző sor láncszem ívekbe horgolunk: 3 egyráhajtásos pálca minden ívbe.

27sor 1rövidpálca ( a rövidpálcákat az elöző sor 3-3 egyráhajtásos pálcái közé horgoljuk) 4 láncszem.

28-32sor Itt horgolnunk kell pár kúszó szemet, hogy eljussunk az elöző sor első láncszem ívének a tetejére. Ide horgolunk: 1 rövidpálca a láncszem ívekbe 5 láncszem, majd a következő ívbe ismét 1 rövidpálca 5 láncszem.

33sor Az elöző sor láncszem ívekbe horgolunk: 3 egyráhajtásos pálca 1láncszem minden ívbe.

34sor Az elöző sor láncszemei alá horgolunk 1 rövidpálcát 3 láncszem a következő láncszem alá ismét 1 rövidpálca 3 láncszem.

35sor Az ívekbe horgolunk: 1 rövidpálca 2 félpálca 1 rövidpálca. Ezt ismételjük minden ívbe.

36sor Az elöző sor rövidpálcái közé  (az ívek közé) horgolunk: 1 egyráhajtásos pálca 3 lácszem 1egyráhajtásos pálca 3 láncszem-

37sor Az ívekbe horgolunk:3 egyráhajtásos pálca 1 láncszem. Ezt ismételjük minden ívbe.

38-40sor A láncszemek alá horgolunk 3 egyráhajtásos pálcát 1 láncszem majd a következő láncszem alá ismét 3 egyráhajtásos pálca 1 láncszem. Ezt ismételjük végig.

41sor 1rövidpálca az elöző sor láncszeme alá, a következő láncszem alá 3egyráhajtásos pálca 1 láncszem 3 egyráhajtásos pálca. A következő láncszem alá 1 rövidpálca  majd a következő alá ismát 3egyráhajtásos pálca 1 láncszem 3 egyráhajtásos pálca. 

42sor Az elöző sor rövidpálcáira 2 egyráhajtásos pálca 3láncszem, az elöző sor láncszeme alá 1 rövidpálca 3 láncszem Majd ismételjük. 2 egyráhajtásos pálca 3láncszem, az elöző sor láncszeme alá 1 rövidpálca 3 láncszem.

43sor Az ívekbe horgolunk:3 egyráhajtásos pálca 1 láncszem. Ezt ismételjük minden ívbe

44sor Az elöző sor láncszeme alá horgolunk 1 rövidpálcát 5 láncszem. Ezt ismételjük végig.

45-47sor Itt horgolnunk kell pár kúszó szemet, hogy eljussunk az elöző sor első láncszem ívének a tetejére. Ide horgolunk: 1 rövidpálca a láncszem ívekbe 5 láncszem, majd a következő ívbe ismét 1 rövidpálca 5 láncszem.

48sor Az ívekbe horgolunk: 2 egyráhajtsos pálca 1 lácszem 2 egyráhajtásos pálca. Ezt ismételjük minden ívbe.

49-53sor Az elöző sor láncszeme alá horgolunk  2 egyráhajtsos pálca 1 lácszem 2 egyráhajtásos pálca.

54sor  Az elöző sor láncszeme alá most 1 rövidpálcát horgolunk majd 5 láncszemet. 1 rövidpálca 5 láncszem.

55sor Az ívekbe horgolunk: 1 rövidpálca 1félpálca 3 egyráhajtásos pálca 1 félpálca 1 rövidpálca. 

56sor Az elöző sor egyráhajtásos pálcáinak a tetejére (a középsőre) horgolunk 1 rövidpálcát 5 láncszemet . Ezt ismételjük végig.

57sor Minden láncszem ívbe 5 egyráhajtásos pálca 1 láncszem. Ezt ismételjük minden ívbe.

58sor Az elöző sor láncszeme alá horgolunk: 2 egyráhajtásos pálca 1 láncszem 2 egyráhajtásos pálca . Az elöző sor 5 egyráhajtásos pálcáiból a középső tetejére horgolunk egy rövidpálcát. Ezt ismételjük végig.

59-63sor Az elöző sor láncszeme alá horgolunk  2 egyráhajtsos pálca 1 lácszem 2 egyráhajtásos pálca.

64sor Az elöző sor láncszeme alá rövidpálcát horgolunk, az elöző sor egyráhajtásos pálvái közé 5 egyráhajtásos pálcát horgolunk.

 

A rajzolt mintát nem mindenki szereti, én mégis ajánlom mindenkinek mert segít megérteni, hogy melyik szem hova kell kerüljön. Átlátható és, ha megértjük a logikáját sokkal könnyebb dolgunk lesz.

 

Jó horgolást!