TOP termékek

Blog

Horgolt kerek párna

Annamari
Annamari
2021.04.28 11:28
Horgolt kerek párna

Vásárolj horgoló szettet és varázsold a kanapéd újjá! Egy saját készítésű párna - kis költségvetésből - teljesen megváltoztatja a nappali hangulatát. Mutatjuk hogyan.

Horgolt kerek párna elkészítése

Horgoljuk meg a párna előlapját. Ebben az esetben a készlet tartalmazza a fonalat a mintát de még a horgolótűt is.

Az elkészült előlapot mérjük le (a minta 40 cm átmérőjű) és szerkesszünk egy szabásmintát. A megrajzolt körnek az átmérője minimum 4 cm-rel nagyobb legyen (több lehet, de kevesebb nem). 

Pamutvászonból kb. fél méter szükséges. Ha 110cm széles anyagunk van, vágjuk  ketté az anyagot így lesz két 50x55 cm anyagunk. Az egyik az előlap alá kerül a másik a hátlap lesz. A hátlapba ha szeretnénk húzózárat varrni, azt még a kör kiszabása előtt tegyük meg. 

A horgolt előlapot varrjuk rá a pamutvászon előlapra . Ezért is fontos, hogy a pamutvászon nagyobb legyen, hogy maradjon bőven varrásszél a párna összevarrásához. Ha jól rágombostűztük, megfelelő színű cérnával akár varrógéppel is felvarrhatjuk. Érdemes nem csak a szélét körbe varrni, de még egy belső kör mentén is. Erre azért van szükség, mert idővel és a használat során a horgolt anyag másképp viselkedik, kicsit elnyúlhat, így viszont a párna előlapjával együtt mozog, nem fog lógni.

Ha elkészültünk a párna elő és hátlapjával már csak össze kell őket varrni. Tegyük színt színnel szembe egymásra, ha van benne húzózár azt húzzuk szét és varrjuk egy centiméterre a szélétől körbe. Ha van szegőgépünk akkor szegjük el a szélét, ha nincs akkor cikk-cakk öltéssel tisztázzuk el.

Fordítsuk ki és már kész is vagyunk a párnahuzattal. 

Párna belső készítése:

A meglévő szabásmintánk alapján varrjunk egy párnát.

Ezt varrhatjuk pamutvászonból de akár egy kész párnabelső anyagát is átvarrhatjuk kerek formára. Rajzoljuk az anyagra a szabásmintát, szabjuk ki és varrjuk körbe úgy, hogy hagyunk egy kis rést ahol kifordíthatjuk. Tömjük ki és varrjuk be a nyílást. 

A kész párnát tetszés szerint díszíthetjük is, mi rózsákat horgoltunk rá. A rózsák leírása nincs a csomagban, ezért most megmutatjuk, hátha kedvet kaptatok hozzá. 

Horgolt rózsa mintája:

Catania fonalból 3 mm-es horgolótűvel készült.

35 láncszem majd visszaöltünk a tűtől számított 5. szembe - 1 egyráhajtásos pálca  - egy szem kimarad - a következő szembe 1 egyráhajtásos pálca 2 láncszem 1 egyráhajtásos pálca. Ezt ismételjük végig.

A következő sorral meghorgoljuk a szirmokat. A láncszem íveibe horgolunk. A képen a színek különböző szemszámot jelölnek.

Az első négy ívbe : 1 félpálca 3 egyráhajtásos pálca 1 félpálca (a képen a rózsaszín rész)

a következő négy ívbe: 1 félpálca 4 egyráhajtásos pálca 1 félpálca (a képen a lila rész)

a következő négy ívbe: 1 félpálca 5 egyráhajtásos pálca 1 félpálca (a képen a zöld rész)

a következő négy ívbe: 1 félpálca 6 egyráhajtásos pálca 1 félpálca (a képen a narancs rész)

A szirmok között 1-1 rövidpálca. (a képen végig a szirmok között a rózsaszín x)

Hosszú szálat hagyunk mert ezzel fogjuk összevarrni. A kicsi sziromtól kezve feltekerjük és a saját fonalával alul összevarrjuk, majd felvarrjuk a párnára.

Ezekkel a rózsákkal akár hajpántokat, táskákat, vagy ruhákat is díszíthetsz, mindenen jól fog mutatni.