TOP termékek

Blog

Párna horgolt virágokkal

Annamari
Annamari
2021.05.06 09:40
Párna horgolt virágokkal

Horgolással díszített tavaszi párna kintre vagy bentre. Vidám színeivel garantáltan jókedvet hoz annak, aki mellé telepedik. Az elkészítéséről itt mindent megtudhatsz. Olvass tovább és készíts velünk párnát!



 

A párna pamutvászonból készült, horgolt virágokkal és egy kis hímzéssel.

Amire szükséged van az egy párnabelső, pamutvászon, horgoló vagy hímzőfonal (és persze az eszközök: tű, cérna, horgolótű, kisolló).

Ha van megunt párnád azt is feldobhatod egy új ruhával (párnahuzattal).

Ez a párnahuzat egy 40x40 cm-es párnára készült, de természetesen más méretben is jól mutat.

A horgolt virágokat érdemes még a párnahuzat varrása előtt rögzíteni és ha hímezni szeretnéd azt is még a varrás előtt tedd meg. 

A horgolt rátétek, virágok Catania fonalból készültek, a hímzés DMC perlé hímzőfonalból. 

1. virág:

 

 

1. sor: mágikus körbe 8 rövidpálca

2. sor: 2 láncszemmel magasítunk és ugyanabba szembe még 2 egyráhajtásos pálca egybe lehorgolva, 3 láncszem, a következő szembe 3 egyráhajtásos pálca egybe lehorgolva, 3 láncszem - ezt ismételjük végig.

3. sor: a láncszemívekbe horgolunk, 2 láncszemmel magasítunk és minden ívbe horgolunk 3 egyráhajtásos pálcát egybehorgolva, 3 láncszem, ismét 3 egyráhajtásos pálca egybehorgolva, 3 láncszem és a következő láncszem ívbe ugyanezt ismételjük végig.

3 egyráhajtásos pálca egybehorgolva: az egyráhajtásos pálcákat nem horgoljuk le teljesen csak félig, és a végén egyszerre horgoljuk le mind a három egyráhajtásos pálcát (fenti kép)

2. virág

1. sor: mágikus körbe 8 rövidpálca

2. sor:  két láncszemet magasítunk (ez felel meg egy egyráhajtásos pálcának) +két láncszem a "következő szembe egy egyráhajtásos pálca, két láncszem," ezt ismételjük végig

3. sor: a láncszem ívekbe horgolunk: 2 láncszem magasítás ( ez felel meg egy egyráhajtásos pálcának)még 4 egyráhajtásos pálca egybehorgolva, 5 láncszem, a következő ívbe 5 egyráhajtásos pálca egybe horgolva, 5 láncszem, minden ívbe ezt ismételjük

4. sor: 4 rövidpálca a láncszem ívbe,  1 rövidpálca az előző sor egyráhajtásos pálcák  tetejére, 1 pikó, ezt ismételjük végig.

Pikó: 3 láncszem visszaöltve (oda ahol a tű van a lenti képen) és egy kúszószemmel zárjuk.

 

Gombolás nélküli, bebújós párnahuzat varrása:

Mérd le a párnát, amire szeretnél huzatot varrni. A mi párnánk 40x 40 cm, ezért a szükséges anyag:

  • 40 cm + 1,5-1,5 cm varrásszél=43cm széles
  • 40 cm + 40 cm + az átlapolt rész 20 cm + a visszahajtott rész a szegésnél 4+4 cm=108 cm hosszú.

Ha kiszabtad az anyagot, a két rövid szélénél hajts vissza 2 cm-t, vasaljd le, majd ismét hajts rajta egyet és ismét vasald le. Ezért számoltunk rá + 4 cm-t mindkét végén. 

A bevasalt részt varrjuk le.

 

Most van egy 100cm x 43cm anyagunk. A 100cm-ből a középső 40cm lesz a párna előlapja. 

Tetszés szerint tűzd rá a horgolt rátéteket és kimosható jelölő filccel rajzold meg a virágok szárát. A kimosható filc nagy előnye, hogy ha elrontod a rajzot, vagy meggondolod magad és mégse oda szeretnél hímezni, akkor könnyen változtathatsz. Elég egy nedves ruhával áttörölni amit rajzoltál és ha megszáradt újra kezdheted a tervezést.

Ha elkészültél a hímzéssel és a rátétek felvarrásával, terítsd ki az anyagot színoldalával felfelé és hajts vissza az egyik oldalon is, majd a másik oldalon is 30 cm-t. 

 

A két szélét varrd össze a szélétől 1,5 cm-re. Tűzheted talpszélességgel is, de akkor a szegésre kevesebb lehetőséged marad. Ha van szegőgéped akkor azzal, ha nincs, akkor a varrógép cikk-cakk öltésével varrd végig. Fordíts ki és tedd bele a párnát. Már el is készültél saját párnáddal, használd egészséggel!

 

Alapanyagokat megtaláljátok:

  • a pamutvásznakat itt
  • a fonalakat itt és itt
  • kimosható jelölőt itt

Jó tervezést és alkotást!