TOP termékek

Blog

Hasznos tippek foltvarráshoz

Emese
2022.02.23 10:12
Hasznos tippek foltvarráshoz

Szeretnénk néhány hasznos tanáccsal segíteni, ha válogatni szeretnél patchwork anyagaink között.

Egy új projekthez a megfelelő anyagok kiválasztása az egyik legnehezebb, bizonyos szempontból pedig a legszórakoztatóbb az egész foltvarrási folyamatban. De eltart egy ideig mire már magabiztosan tudod a vásznakat összepárosítani.

Ijesztő érzés amikor azt gondolod, hogy olyan színeket és anyagokat választottál, amelyek együtt borzasztóan néznek ki – hiszen mindannyian jól tudjuk, milyen erőfeszítéssel (és költséggel!) jár egy kész patchwork takaró, terítő vagy táska. Szeretnénk segíteni néhány tanáccsal, hogy ezt a csalódást ne kelljen átélned.

1. Amikor teljesen bizonytalan vagy, kezdj egy előre összeállított sorozattal. Ezeket erre találták ki! A gyártók által válogatott kollekciókkal rengeteg időt takaríthatsz meg, mivel sokféle színt és mintát tartalmaznak. A tervezés során azt is figyelembe veszik, hogy a vásznakra különböző formájú (pl. pontok, csíkok, virágok) és léptékű (nagyobb, közepes és kicsi) nyomatokat festenek és a színek úgy vannak összehangolva, hogy jól harmonizáljanak egymással.

Ilyen például a Stof Filippa Basic sorozata:

2. Keress egy anyagot kiindulási pontként, és válaszd ki a az adott anyag alapján azokat a színeket, amelyeket hozzáillőnek érzel. Használj különböző árnyalatokat, de maradj ugyanannál a tónusnál. Ebben az esetben színes űrlényeket választottunk, ehhez az anyaghoz sokféle szín közül válogathatsz attól függően milyen irányba szeretnéd a eltolni az arányokat.

Az űrlényeket itt találod. 

3. Válassz egy színt és ehhez keress olyan anyagokat, melyek ennek a színcsaládnak a tagjai, de sokféle árnyalatuk van. Sötétebb, világosabb is lehet, ettől lesz izgalmas a készülő patchwork projekt.

4. Keress egy gyönyörű nagyméretű nyomatot és ehhez válogass anyagokat. Szórakoztató velük dolgozni, de figyelj, hogy ne vidd túlzásba a használatukat, mert a túl sok túl nagy, kuszává teszi a munkát. Nincs hely, ahol a szem megpihenhet és ezek a gyönyörű, nagy nyomatok rendetlennek tűnnek.

A Cotton & Steel anyagok jellemzően nagymintásak és nem utolsó sorban igazán modernek is:

Vedd figyelembe, hogy ha a színek túlságosan passzolnak egymáshoz (azaz az összes kék vagy zöld azonos árnyalatú), lapossá, élettelenné teszik a takarót, neszesszert, stb. Az árnyalatok széles választéka sokkal nagyobb mélységet és kontrasztot biztosít. Ha az anyagok összeválogatásával nem sikerült izgalmas összhatást elérned, tegyél hozzá egy oda nem illő, valamilyen szempontból kiugró mintát vagy színt. Ezzel eléred, hogy élettel teljen meg a varrásod.

Reméljük most már bátran nekifogsz a foltvarrásnak, hidd el, megéri!